Desi a fost precedata de o campanie de informare, vaccinarea elevelor de clasa a VI-a si a VII-a impotriva cancerului de col s-a lovit, si de aceasta data, de refuzul parintilor.
Campania de vaccinare a fetitelor de clasa a VI-a si a VII-a impotriva cancerului de col uterin, desfasurata saptamana trecuta, s-a lovit de acelasi masiv refuz din partea parintilor. Potrivit directorului Directiei de Sanatate Publica Salaj, dr. Sanda Stanca, datele centralizate partial indica faptul ca mai putin de 7 la suta din fetitele din grupul tinta au fost vaccinate. Este vorba, mai exact, despre 84 de eleve de clasa a VI-a (din totalul de 1.167) si despre 82 de clasa a VII-a (din 1.337, cate sunt inscrise in scolile din judet).Fetitele carora li s-a adminstrat vaccinul vor mai primi in ianuarie si in mai a doua, respectiv a treia doza.
Refuzul parintilor de a-si lasa fetele sa fie vaccinate este pus de directorul DSP pe seama faptului ca „prima campanie, desfasurata anul trecut, a fost discreditata in mass media”. Dr. Stanca a admis ca nu numai mass media a fost de vina pentru esecul campaniei de anul trecut, ci si initiatorii ei (Ministerul Sanatatii), care au distribuit parintilor formulare de refuz „ce le-au dat de gandit si i-au facut sa fie reticenti”. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin. Sase romance sunt rapuse zilnic de aceasta maladie. Specialistii sustin ca vaccinarea fetitelor inainte de inceperea vietii sexuale asigura o protectie aproape totala impotriva cancerului de col uterin.
Exemplu personal
In campania de anul trecut au acceptat vaccinarea parintii de 82 de fete de clasa a IV-a, din totalul de 1.033 inscrise in scoli. Printre cele 82 de eleve s-a numarat, atunci, si fiica directorului DSP, dr. Sanda Stanca.