Toate unitățile de învățământ din țară sunt închise în acest moment, iar cursurile se desfășoară exclusiv în mediul online. Oficialii care au dispus această măsură pentru a evita răspândirea infectărilor cu coronavirus sunt criticați de către o parte a elevilor și părinților deoarece, susțin aceștia, învățământul online nu se compară cu cel din sala de clasă.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că elevii vor reveni în bănci doar în momentul în care vom avea o scădere simțitoare a cazurilor de covid-19.
“Până la o scădere semnificativă a numărului de infectări, învățământul se va desfășura online. Am fost criticați și când le-am păstrat deschise și când le-am închis, dar deschiderea școlilor presupune aglomerație, o serie de alte activități legate de mersul la școală, care cresc riscul epidemiologic. Pentru a-i proteja pe elevi, pe părinți și pe bunici am decis să păstrăm școlile închise. Vine vaccinul. Atunci când condițiiile epidemiologice permit redeschiderea școlilor, le vom redeschide”,a explicat premierul.
Ministerul Educației și Cercetării a transmis că școlile s-ar putea redeschide în România undeva la începutul luni ianuarie 2021, după vacanța de iarnă. Totuși, revenirea elevilor în bănci depinde într-un procent de 100% de numărul de cazuri de coronavirus pe care țara noastră îl va înregistra la momentul respectiv. În comunicatul ministerului se mai precizează că “opinia publică va fi informată în timp util”.
O petiție pentru deschiderea școlilor și grădinițelor a strâns peste 15.000 de semnături, arată site-ul edupedu.ro. Inițiatorii susțin că “elevii au dreptul și merită acces real și egal la educație” și că “o Românie educată nu se poate construi cu învățământ online prelungit la nesfârșit”.
Guvernul a stabilit la începutul acestei luni, prin Ordonanță de Urgență, posibilitatea suspendării până la finalul anului calendaristic a cursurilor dacă situația epidemiologică va impune o astfel de măsură.