Redam comunicatul Consiliului National al Elevilor, transmis luni, 3 februarie:
"Vrem elev in comisia de concurs pentru ocuparea functiilor de inspectori scolari!
La inceputul mandatului sau, Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, a declarat faptul ca si-l dedica in intregime beneficiarilor directi ai educatiei, anume elevii. Aceasta declaratie a fost salutata de catre reprezentantii elevilor din Romania, insa suntem de parere ca este momentul in care acest deziderat sa se cristalizeze prin fapte concrete.
Intrucat metodologia de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiilor de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct din inspectoratele scolare si de director al casei corpului didactic se afla in consultare publica, Consiliul National al Elevilor solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii sa includa in aceasta metodologie obligatia ca in comisia de concurs sa se afle un elev delegat din partea consiliului judetean al elevilor, cu rol de observator. Suntem de parere ca aceasta masura ar atrage dupa sine cresterea gradului de implicare a elevilor in procesul decizional – intrucat acestia sunt beneficiarii directi ai sistemului – aspect considerat prioritar in Strategia de tineret a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2027, asa cum arata si Obiectivul European pentru Tineret cu numarul 9: Space and participation for all (Spatii ale tinerilor si participare pentru toti), prin urmatoarele directii strategice:
Tinerii sunt sub-reprezentanti in procesele de luare a deciziilor care ii privesc, desi angajamentul lor este crucial pentru democratie. Ei au nevoie de acces la infrastructura in comunitatile lor pentru a le fi sprijinita dezvoltarea personala, culturala si politica.
Asigurarea faptului ca tinerii pot influenta in mod adecvat toate domeniile societatii si toate etapele proceselor decizionale, de la stabilirea agendei pana la implementare, monitorizare si evaluare, prin mecanisme si structuri accesibile pentru acestia, garantand ca politicile raspund nevoilor lor.
Asigurarea accesului echitabil in luarea deciziilor de zi cu zi pentru toti tinerii din medii diferite.
Cresterea participarii tinerilor si, prin urmare, a reprezentarii echitabile a acestora in procesele electorale, precum si in organismele alese si in alte structuri decizionale, la toate nivelurile societatii.
Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca procesul de ocupare a functiilor de inspectori scolari este unul sensibil, urmare a multiplelor actiuni de politizare a sistemului educational, ne dorim ca un elev, un beneficiar direct al sistemului, care are abilitatea de a gandi critic si de a privi obiectiv situatiile din jurul sau, sa poata fi parte a acestei comisii care are un rol important in stabilirea conducerii microsistemului educational la nivel judetean.
"Toate deciziile luate de inspectorii scolari afecteaza elevii – nu exista nici macar o politica educationala asumata la nivel scolar, local, judetean sau national care sa nu ne afecteze. Suntem beneficiarii primari ai sistemului – suna bine pe hartie, nu? – dar vrem o recunoastere reala care sa se transpuna in fapte concrete. Doamna Ministru a afirmat faptul ca isi dedica mandatul noua, elevilor, drept care ii solicitam acesteia sa includa dreptul elevilor de a fi observatori in aceasta comisie. Daca la nivel european se doreste cresterea gradului de participare a tinerilor la procesul decizional, la noi de ce sa nu se poata? Daca nu aveti ce sa ascundeti, chemati elevii in comisie", a declarat Antonia-Laura Pup, presedintele Consiliului National al Elevilor".