Un număr de 50 de elevi sălăjeni de etnie romă vor beneficia anul acesta şcolar de burse datorită unui proiect al Agenţiei Naţionale pentru Romi Bucureşti, „Educaţia copiilor romi- calea spre un loc de muncă stabil”.
Pentru cele 50 de burse, 30 aprobate anul acesta, la care s-au adăugat cele 20 existente din ediţia de anul trecut, s-au inscris 80 de elevi sălăjeni de etnie romă din clasele VII-X, din care 28 sunt elevi de clasa a VII-a, 35 de clasa a VIII-a şi cate patru elevi de liceu, respectiv, din clasele a IX-a şi a X-a, potrivit lui Alin Lăcătuş, consilier in cadrul Biroului Judeţean pentru Romi Sălaj. Acesta a precizat că obiectivul general al proiectului este creşterea nivelului de educaţie al copiilor romi din mediul rural şi urban, prin asigurarea accesului la educaţie şi reducerea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi de asemenea asigurarea accesului egal la educaţie pentru elevii romi cu situaţie financiară precară. „Ne bucurăm că şi romii din Sălaj sunt interesaţi de aceste burse, ceea ce inseamnă că sunt interesaţi de creşterea nivelului de educaţie.”, a completat Alin Lăcătuş. Elevii cu mediile peste 8,50 vor primi burse de merit, iar restul vor beneficia de burse sociale. Cuantumul bursei de merit va fi de 225 de lei lunar, iar valoarea bursei sociale va fi de 185 de lei pe lună. Pe langă bursele acordate, elevii bursieri vor beneficia de pe toată perioada anului şcolar de mentoring, adică vor fi consiliaţi şi sprijiniţi in rezolvarea problemelor pe care le vor intampina sau in cazul apariţiei diferitelor situaţii de risc de către un mentor. In Sălaj există un singur mentor, care nu este de etnie romă, acest aspect nefiind un criteriu obligatoriu pentru a deţine această funcţie, pentru consilierea elevilor romi, in persoana preotului Mateiu Călin, din comuna Almaşu, printre atribuţiile căruia se numără organizarea de intalniri periodice cu elevii romi din cele 11 şcoli din Sălaj. Potrivit lui Alin Lăcătuş, mentorul va avea şi obligaţia să se deplaseze in teritoriu ori de cate ori este solicitat de directorii de şcoli.
Elevii romi primesc burse
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...