Consiliul National al Elevilor (CNE) a cerut retragerea proiectului de Ordin de ministru privind structura anului scolar 2020-2021, aratand ca cele doua vacante fractionate ii bulverseaza pe copii.

rn

Elevii sustin ca atentia ministerului ar trebui sa se concentreze pe problemele reale din sistem, cum ar fi metodele de predare-invatare-evaluare.

rn

"Nu structura anului scolar ar trebui sa fie una mult mai aerisita pentru a permite dezvoltarea personala si profesionala a elevului, ci metodele de predare-invatare-evaluare folosite si arhitectura curriculara implementata", se arata intr-un comunicat de presa.
Consiliul National al Elevilor arata in comunicatul de presa transmis miercuri, 8 ianuarie, ca solicita ministrului Educatiei si Cercetarii, Monica-Cristina Anisie, retragerea proiectului de Ordin privind structura anului scolar 2020-2021, potrivit caruia cursurile in noul an scolar vor incepe in 14 septembrie 2020, iar vacanta de iarna nu va mai fi asimilata cu vacanta intersemestriala, "producand un real dezechilibru din punct de vedere educational".

rn

"Consideram ca o astfel de masura ar produce haos in sistemul de educatie, intrucat intreaga perioada dintre cele doua vacante (vacanta de iarna, respectiv cea intersemestriala) va fi dedicata doar rezolvarii situatiei scolare si nu aprofundarii materiei, in conformitate cu programa scolara. Faptul ca proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an scolar din istoria recenta nu este un aspect imbucurator pentru beneficiarul primar al educatiei – nu structura anului scolar ar trebui sa fie una mult mai aerisita pentru a permite dezvoltarea personala si profesionala a elevului, ci metodele de predare-invatare-evaluare folosite si arhitectura curriculara implementata", spun reprezentantii elevilor.

rn

Elevii sustin adoptarea unei masuri care sa duca la cresterea calitatii actului instructiv-educativ, in extenso, anul scolar urmand sa inceapa la 1 septembrie si sa se incheie in 1 iunie.

rn

"In primul rand, dorim sa atragem atentia cu privire la un fenomen care a luat amploare in sistemul educational, mai ales in ultimii ani: calendarul examenelor nationale este unul decalat, elevii sunt nevoiti sa sustina aceste examene in toiul verii, in clase care nu sunt dotate cu sisteme de ventilatie, randamentul fiind unul din ce in ce mai scazut. De asemenea, orice zi petrecuta la scoala in luna iunie este resimtita precum o povara de catre elevi, aspect care favorizeaza absenteismul scolar masiv, dar si incapacitatea elevilor de a se putea concentra pe studiu", argumenteaza elevii.

rn

"Desi apreciem faptul ca, mentinand principiul transparentei decizionale, proiectul de Ordin privind structura anului scolar 2020-2021 este supus unei dezbateri publice, nu suntem de acord cu structura propusa – in primul rand, cursurile se doresc a incepe prea tarziu, iar, daca dorim o abordare calitativa si incluziva, trebuie sa militam pentru ca anul scolar sa aiba o structura fixa, cursurile sa inceapa anual pe 1 septembrie si sa se incheie pe 1 iunie. Orice zi petrecuta pe bancile scolii in luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elevul din Romania, iar acest aspect se transpune in absenteismul masiv al elevilor in lunile verii. Ne dorim stabilitate si asumare politica pentru ca anul scolar sa inceapa pe 1 septembrie si sa se incheie pe 1 iunie si vom continua sa militam pentru concretizarea acestui demers. Ii solicitam doamnei Ministru al Educatiei si Cercetarii sa vada beneficiile pe termen lung care vor deriva din aceasta masura. Vacantele profesorilor, tichetele de vacanta ale antreprenorilor in turism pot astepta, educatia nu mai poate astepta" se mai precizeaza in comunicatul de presa emis de Consiliului National al Elevilor.

rn

Propunerea ministerului este ca anul scolar 2020 – 2021 sa inceapa in 14 septembrie si sa se incheie in 18 iunie, fiecare semestru avand 17 saptamani, iar vacanta de primavara urmand a fi fractionata pentru a include Pastele ortodox si pe cel catolic.

rn