Elevii de la scoala din Sag sunt singurii din Salaj care primesc o masa calda de 7 lei de la Guvern

imagine-articol0_52973

 

Liceul Tehnologic nr.1 Sag este singura unitate scolara din judetul Salaj inclusa in programul pilot al Guvernului pentru acordarea unei mese calde elevilor din invatamantul de stat. La nivel national au fost alese, din toate judetele, 50 de unitati de invatamant.
Inspectorul scolar general, Maria Pop, spune ca alegerea s-a facut la centru, la nivel de minister, dupa ce inspectoratelor scolare din tara li s-a cerut sa faca mai multe propuneri, avand in vedere in special unitatile scolare cu numar mai mare de copii nevoiasi, cu situatii materiale precare. Inspectoratul a trecut pe lista de propuneri scolile din Plopis, Dragu, Cheud, Dersida, Galgau Almasului, Sag si Pusta 2. Inspectorul scolar general crede ca un argument in favoarea alegerii scolii de la Sag il reprezinta si faptul ca aceasta dispune de un spatiu corespunzator unde elevii pot lua masa.
Liceul Tehnologic nr.1 Sag cu clasele 0 – XII are aproximativ patru sute de elevi. In baza programului, acestia vor primi zilnic o masa calda, in valoare de 7 lei.
Costurile programului-pilot de acordare a unui suport alimentar elevilor se ridica, la nivelul scolii din Sag, la 679,000 de lei pentru intreg anul scolar 2016 – 2017. La nivel national, costurile sunt de aproape 35 milioane lei pentru intreg anul scolar 2016 – 2017.
La demararea programului, autoritatile au anuntat ca, daca acesta se dovedeste benefic, va fi extins la nivelul intregii tari. Premierul Dacian Ciolos a atentionat insa ca, pentru implementarea programului in toate unitatile de invatamamt, va fi nevoie de o implicare serioasa din partea autoritatilor locale, pentru ca multe scoli nu dispun de spatii corespunzatoare unde elevii sa poata lua masa.

stop_coloana

Mancarea calda in scoli e o idee veche

Inca din 2013, deputatul salajean PNL Lucian Bode a avut, alaturi de mai multi colegi, o initiativa legislativa intitulata “Masa la scoala”, care prevedea acordarea unei mese calde elevilor din invatamantul primar si gimnazial in locul ineficientelor “lapte si corn” si “mere in scoli”. Initiativa a fost respinsa atunci atat la comisia de buget-finante, cat si la comisiile de invatamant, cea pentru drepturile omului si cea pentru administratie publica, insa proiectul de lege a stat acum la baza demararii programului pilot guvernamental.

Masa calda bate morcovul si castravetele

Programul pilot pentru acordarea unei mese calde pentru prescolari si elevi a fost aprobat prin Ordonanta de Urgenta in 24 octombrie si publicat in Monitorul Oficial la 1 noiembrie. Programul vine ca o adiere de normalitate intr-un sir intreg de propuneri traznite privind alimentele pe care ar trebui sa le consume copiii la scoala. Intr-o tara in care copiii merg kilometri intregi pe jos de acasa pana la scoala sau sunt atat de saraci incat abandoneaza cursurile (19 la suta e rata abondonului scolar), politicienii au avut idei sa-i ajute oferindu-le, pe langa lapte, corn si mar, si niste morcovi, castraveti sau ardei.