Colegiul Tehnic Iuliu Maniu din Şimleu Silvaniei are de ieri un laborator nou, dotat cu aparate de măsurare de ultimă generaţie, menit să eficientizeze actul de învăţământ profesional prin aplicaţii practice. Elevii de la profilul electrotehnic fac un salt uriaş de la un învăţământ lipsit de posibilităţi practice la unul în care experienţele îi vor ajuta să înţeleagă mult mai uşor fenomenul studiat teoretic, să se familiarizeze cu tehnologia, cu alte cuvinte să iasă instruiţi cu adevărat de pe băncile şcolii, cum sublinia chiar profesorul lor, Ungur Avram.
Hanna Instruments din Nuşfalău, una din întreprinderile care “duc greul” în industria sălăjeană din punct de vedere al numărului de angajaţi şi al cifrei de afaceri, a avut iniţiativa de a sponsoriza acest proiect al unui laborator complet utilat. Valoarea totală sponsorizată a fost de 120.000 de lei, din care echipamentele achiziţionate au fost 90.000 de lei, restul find investiţia în amenajare şi alte dotări.
Noul laborator a fost ieri la prânz, cu ocazia inaugurării, gazda elevilor, a profesorilor lor, a reprezentanţilor Hanna Instruments şi a celor de la vârful învăţământului sălăjean. Printre invitaţii speciali a fost şi primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, care şi-a exprimat o bucurie naturală că inţiativa de responsabilitate socială a firmei din Nuşfalău se va concretiza în beneficii pentru copiii din oraş şi că, poate, nu vor mai pleca să muncească în străinătate dacă vor fi sprijiniţi prin astfel de acţiuni să fie mai bine pregătiţi pentru profesie. stop_coloana
Hanna Instruments, care împlineşte anul acesta zece ani de activitate la Nuşfalău, este una din întreprinderile cu care Topul firmelor întocmit anual de Camera de Comerţ Sălaj ne-a obişnuit să o regăsim în ultimii ani între cele mai importante companii din judeţ, alături de Michelin şi Tenaris. La Hanna Instruments lucrează în prezent aproximativ 800 de sălăjeni care produc – sub managementul familiei italiene Nardo – aparate de măsură de mare precizie recunoscute pe mapamond pentru calitate şi plaja largă de aplicabilitate.
Gestul sponsorizării laboratorului de la Şimleu SIlvaniei vine în contextul în care în judeţ s-a amplificat dezbaterea legată de coordonarea cererii şi ofertei pe piaţa muncii şi nevoia de profesionalizare a învăţământului. Reprezentanţii mediului de afaceri şi responsabilii din învăţământ au căzut de acord în principiu că elevii trebuie să fie pregătiţi în meserii care se caută pe piaţa locală a muncii, astfel încât atunci când devin absolvenţi să-şi găsească mai uşor de lucru la întreprinderile din judeţ, iar acestea din urmă să găsească la rândul lor mai uşor personal calificat.