Elevii sălăjeni au fost puşi ieri la incercare in cadrul celei de-a doua ediţii a concursului „Eroii sălajeni şi faptele lor”, eveniment organizat de Instituţia Prefectului in colabo-rare cu Centrul de Cultură şi Inspectoratul Şcolar Judeţean in sala Porolissum a Consiliului Judeţean. Elevii de la şcolile gimnaziale şi liceele din Sălaj au avut ocazia să-şi prezinte eseurile prin care să evidenţieze figu-rile marcante ale Sălajului.
Au fost prezentate cele mai bune opt eseuri, patru aparţinand unor elevi de la şcolile gimnaziale din Surduc, Rus şi Zalău. Alte patru eseuri, considerate „inedite”, au fost scrise de elevi ai liceelor din Zalau, Şimleu-Silvaniei şi Ileanda. Este de precizat că un aport la valoarea şi calitatea acestor scrieri l-au avut şi profesorii de istorie care i-au ajutat pe elevi.
In cadrul evenimentului de ieri au fost premiaţi cu diplome şi cărţi toţi participanţii prezenţi in sala Porolissum, urmand ca azi la ora 12 să fie premiate lucrările caştigătoare in cadrul manifestărilor ce vor avea loc in Cimitirul Eroilor cu ocazia Zilei Eroilor.
Gavril Butcovan – ultimul supravieţuitor al masacrului de la Ip
Printre cei mai remarcaţi eroi sălăjeni in eseurile elevilor este Gavril Butcovan, ultimul supravieţuitor al atrocităţilor din comuna Ip din 13-14 septembrie 1940, cand moartea accidentală a doi soldaţi maghiari a dus la masacrarea a 157 de locuitori ai comunei. Butcovan a supravieţuit, insă tatăl, doi fraţi şi trei dintre surorile lui nu au scăpat furiei horthyste. Eroul din Ip s-a luptat toată viaţa pentru a expune adevăratul curs al intamplărilor din acea zi. Butcovan a publicat in anul 2006 cartea „O pagină de istorie scrisă cu sange” pentru nu lăsa in uitare atrocităţile petrecute in al doilea Război Mondial. A decedat anul trecut la varsta de 86 de ani, in 13 septembrie, exact la implinirea a 70 de ani de la masacru. „Avem o datorie sfantă: să ne cinstim eroii şi să nu-i lăsăm daţi uitării. Acest proiect vrea să aducă in atenţia noastră personalităţi şi eroi care nu sunt chiar atat de cunoscuţi dar care au lăsat urme adanci in viaţa noastră şi in istoria locurilor noastre” a spus subprefectul Sălajului, Onorica Abrudanu.
Elevii au identificat eroii sălăjeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...