Fondul clasei sau fondul scolii sunt bani ce astupa gaura din bugetul educatiei.
Prima saptamana de scoala a insemnat si prima intalnire a parintilor cu dirigintii si, bineinteles, prima contributie financiara la invatamantul „gratuit”, mult subfinantat. Conform obiceiului mostenit de pe vremea lui Ceausescu, parintii pun bani pentru fondul clasei si pentru fondul scolii. Sistemul atrage astfel milioane, fara o baza legala. „Daca se considera necesar, comitetul de parinti poate propune in adunarea generala o suma minima prin care parintii elevilor clasei sa contribuie la intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei sau a unitatii de invatamant”, prevede regulamentul scolar. Numai ca sunt rare cazurile in care parintii sunt organizati in comitete si foarte rare cazurile in care parintii pot refuza acesta „contributie optionala”. Tot regulamentul spune ca aceasta contributie nu afecteaza evolutia scolara a elevului si cadrele didactice nu au acces la bani. Cine poate verifica? Pentru anul scolar 2011-2012 nu s-au realizat in toate unitatile de invatamant sedintele cu parintii, dar acolo unde au avut loc acestia au contribuit cu 25 de lei pentru fondul clasei si 25 de lei pentru fondul scolii. Anul trecut, taxa pentru fondul clasei era, cam in toate scolile salajene, 20 de lei. La camine sau gradinite suma variaza intre 50 si 100 de lei, pe langa sumele obligatorii pentru masa copiilor sau orele de somn.
Perdele si zugraveala pe banii elevilor
Cutuma fondului clasei ar fi de inteles intr-o anumita limita. Fiecare elev mai sparge un geam sau arde un bec, dar in marea majoritate a cazurilor banii sunt folositi pentru achizitionarea de perdele, de dulapioare sau pentru zugravit. „Nici nu incepe bine sedinta cu parintii ca diriginta ne spune de bani. Intr-adevar, noi parintii stabilim suma, dar dirigintii vin cu sugestia pentru a-i cheltui. Fiica mea e acum clasa a VI-a. Anul trecut am adunat toti parintii bani sa le zugravim clasa. Dupa ce am investit banii, elevii au fost mutati intr-o alta sala. Asa am cheltuit banii pentru alti copii. Suma nu a fost asa mare, vreo 20 de lei, dar se aduna cand pui la socoteala si culegeri sau tot soiul de caiete speciale, plus cheltuielile de fiecare zi”, a relatat mama unei eleve de la „Avram Iancu”. Alta scoala, alta destinatie a banilor: parintii au cumparat dulapioare pentru ca elevii sa se simta ca in scolile din occident. „La inceputul clasei a V-a am comandat dulapioare. Sunt frumoase si necesare. Copilul nu mai cara acasa echipamentul pentru orele de sport sau manualele ce nu-i folosesc a doua zi. E mai practic si mai modern asa. Dar ca parinte… trebuie doar sa ai bani. La scoala platim vreo 20 de lei; insa la camin era dezastru – ba jucarii care se rupeau foarte repede, ba perdele. Ajungeam undeva la 100 de lei”, ne spune o alta mamica.
Dascalii se feresc de comentarii
Un profesor diriginte de la Liceul Goga din Jibou spune ca la clasa lui nu s-au adunat bani pentru fondul clasei, dar recunoaste ca sunt situatii cand se cumpara perdele sau alte obiecte prin salile de clasa. „Taxele nu sunt de acum, sunt de pe vremea cand si eu eram in bancile scolii. Tot timpul trebuia sa duc bani pentru diverse lucruri”, spune profesorul.
Felicia Man, directorul Liceului de Arta din Zalau, spune ca mereu s-a ferit de acest subiect pentru ca nu exista o baza legala prin care sa se impuna parintilor aceste sume de bani. „Am stat tot timpul deoparte. Nu am participat la sedintele cu parintii sau sa port discutii cu profesorii pe aceasta tema. Ma feresc pentru ca nu vreau sa se interpreteze gresit. Anul trecut a existat o situatie in care parintii au dorit sa schimbe geamurile unei sali de clasa. A fost decizia lor, nu a impus nimeni. Aceasta contributie a lor a fost considerata ca fond al sco-lii. Fondul clasei sau al scolii poate fi stabilit doar de comitetele sau asociatiile de parinti. Noi nu avem banii necesari infiintarii acestora, prin urmare nu poate fi impusa vreo suma de bani. In cazul in care se aduna bani, sunt cheltuiti strict de parinti; banii nu merg pe mana profesorilor”, a declarat directorul.
Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, a recunoscut ca nu exista baza legala a pereceperii acestor sume, dar banii se colecteaza la propunerea parintilor. „Fondul clasei e o chestiune benevola a parintilor. Nimeni nu-i poate obliga sa plateasca aceste fonduri. Intr-adevar, la propunerea comitetelor de parinti sau a asociatiilor parintilor se pot stabili anumite sume, dar fondurile sunt controlate exclusiv de parinti, nu de profesori”, spune Abrudan. Asadar, invatamantul obligatoriu nu pare a fi deloc gratuit. Mai ales ca parintii semnaleaza si alte sume fabuloase care se aduna pentru diverse activitati cu elevii: serate, banchete, protocol la examene sau excursii.
Milioane din portofelele parintilor
In unele situatii, parintilor li se percepe si fondul scolii, pe langa fondul clasei. Aceste doua taxe scot din buzunarele parintilor aproximativ 50 de lei in fiecare semestru. Daca toti cei 41.000 de copii care invata in prezent in Salaj contribuie, ajungem la peste doua milioane de lei noi, in fiecare semestru. Acesti bani se duc pe investitii in unitatile de invatamant, acolo unde ar fi trebuit ca doar statul sa asigure conditii decente elevilor. Semnalele arata ca pe primul semestru al acestui an scolar fondul clasei va creste la 25 de lei. Parintii mai cu dare de mana contribuie cu mult mai multi bani la „educatia” odraslei, de aici si discriminarile intre elevi. „Sunt administrator al unei firme si am propus chiar eu imbunatatiri ale conditiilor in care invata copilul meu. Daca ceilalti parinti nu vor putea da bani, voi suporta eu toata cheltuiala”, a declarat tatal unui elev de clasa a V-a. Exista insa si multi parinti care nu au de unde sa scoata acesti bani, ceea ce atrage rautati in randul elevilor. „Mi-e rusine sa nu dau bani! Nu avem decat un salariu in casa si ne descurcam foarte greu. Daca nu duce bani la scoala, ceilalti copii rad de al meu si il batjocoresc. Mai bine ma imprumut, n-am incotro!”, a marturisit tatal unui licean din Jibou.