De la discriminarea rasiala care exista in urma cu sute de ani, acum s-a ajuns, treptat, la discriminari specifice secolului XXI. Acelea de la locul de munca si la angajare. Ultimul eurobarometru reflecta faptul ca managerii sunt inca, in mare masura, tentati sa ia in considerare la angajare criterii ce tin de sex, origine etnica, dizabilitati fizice sau orientare sexuala. Este un fenomen inca prezent in societatea democratica, fiind atat de obisnuit, incat e considerat normal de catre foarte multi romani.
Aproximativ jumatate dintre directorii din Romania ar oferi conditii discri-minatorii la angajare. Din aceasta cauza, multi au fost refuzati in urma unui interviu pentru ocuparea unui post, pentru simplul fapt ca erau fumatori, barbat ori femeie, aveau o varsta mai inaintata cu toate ca aveau experinta, prezentau o anumita forma de handicap si multe altele. O femeie se loveste cel mai adesea de astfel de situatii, cand la interviu este intrebata daca este casatorita, daca are obligatii familiale, copii sau daca intentioneaza sa devina mama. Este una dintre motivele pentru care femeile capabile, cu familie, pierd in fata unora fara prea multa experienta, necasatorite. Discriminarea exista si va exista, desi de cele mai multe ori este negata de agentii economici.
Un exemplu clar este nepotismul, care in Romania primeaza. Institutiile publice sunt pline de soti, frati, verisori, nepoti etc. Daca nu ai rude, sau cel putin „cunostinte”, mai greu iti gasesti un loc de munca. Sau, mai exista si situatia in care ti se solicita sa devii membru al unui anumit partid politic pentru a ocupa postul dorit. Oare cand vor fi prevazute sanctiuni mai severe si pe acest plan, pentru a exista egalitate de sanse si la angajare?
In Romania nu se pune destul accent pe valoarea si calitatea omului. Menta-litatea romanilor este putin depasita, iar egalitatea de sanse inca se zbate pentru a fi acceptata de intreaga societate. Legislatia prezinta deficiente pe toate planurile. Daca ar fi mediatizate cateva cazuri de discriminare si aplicate sanctiuni cores-punzatoare, poate lucrurile vor intra mai usor pe un fagas normal.