Posturile de poliţie rurale vor fi desfiinţate. Şeful de post devine sectorist, iar ordinea va fi asigurată de patrule.
Chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Romane (IGPR), i-a anunţat vineri la Zalău pe subordonaţii săi sălăjeni că posturile de poliţie comunale, pe care le consideră „un lux” vor fi desfiinţate. Prin urmare, şi cele 57 de posturi de poliţie comunale din Sălaj vor dispărea in baza unui proiect de reformare a poliţiei. Popa susţine că suntem singura ţară din Europa care are post de poliţie comunal şi că nu putem să ne permitem luxul să ţinem trei poliţişti şi la o comună de 1.000 de locuitori, şi la o comună de 3.000 locuitori, şi la o comună de 5.000 locuitori. „Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem in mod haotic şi fără niciun fel de analiză pe ceea ce inseamnă riscurile şi vulnerabilităţile pe care le avem”.
Popa: „Să nu-şi facă nimeni griji”
Prezent la Zalău pentru bilanţul pe 2010 al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, şeful Poliţiei Romane a ţinut să le transmită subordonaţilor să nu-şi facă griji pentru că nimeni nu-şi pierde locul de muncă. „Momentan totul este un proiect privind reorganizarea poliţiei. Nu este definitiv, dar in principiu vrem ca ajutorii şefilor de post să meargă in patrulare, iar şefii de post să fie sectorişti. Sperăm să finalizăm proiectul pană la sfarştiul lunii februarie, ca mai apoi să fie transmis tuturor structurilor teritoriale”, a declarat chestorul Liviu Popa.
Sindicatele spun că ar mai fi nevoie de 8.400 de poliţişti
Marian Gruia, preşe dintele Sindicatului Poliţiştilor, a declarat la o emisiune TV că „70 la sută din infracţionalitatea din Romania se intamplă in mediul rural. Ca să punem in aplicare această măsură, despre care noi nu spunem că nu este bună, ne trebuie incă 8.400 de poliţişti. „10.000 de poliţişti, poliţişti de frontieră, jandar mi şi pompieri vor fi disponibilizaţi incepand cu 1 aprilie. Noi vrem să facem această reformă cu patrule intercomunale. Păi de unde vom avea oameni? Ca să punem acest plan in aplicare, ne trebuie vreo 15.000 de poliţişti. Avem două-trei localităţi, intinse pe sute de mii de hectare. Să-mi spună cineva că o patrulă poate să intervină pe o rază de 30-40 de kilometri”, a adăugat Marian Gruia.
Poliţiştii nu sunt de acord cu această măsură
Prin acest proiect, de desfiinţare a posturilor comunale, autoritatea poliţiei in anumite zone ar avea de suferit considerabil. Pentru oamenii de la ţară, şeful de post nu este doar poliţist, in unele cazuri este chiar şi medic sau consultant juridic. „Lumea s-a obişnuit cu şefii de post şi ii respectă. La Hida, de exemplu, şeful de post e singurul poliţist care poate stăpani o comunitate atat de mare de romi”, ne-a spus un agent după aflarea veştii. „Şi nici nu ştiu cat de eficientă ar fi o astfel de măsură, dacă ne gandim că ar trebui asigurate trei schimburi de patrulă la sate”, a completat omul legii.
„Sălajul – judeţ mic, cu realizări mari”
Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Romane, a declarat la Zalău că „Sălajul este un judeţ mic, dar cu realizări mari”, făcand referire la activitatea poliţiştilor sălăjeni in 2010. Anul trecut au avut loc 2.405 infracţiuni la 100.000 de locuitori, ceea ce situează judeţul nostru pe locul 38, in statistica naţională. In perioada analizată, oamenii legii din Sălaj au reuşit să stopeze criminalitatea gravă, comisă cu violenţă – omor sau tentativă de omor, insă nu au reuşit diminuarea furturilor din locuinţe, unde s-a inregistrat o creştere de 48 de cazuri, majoritatea pe fondul neglijenţei proprietarilor. In ce priveşte criminalitatea economico-financiară, numai pe domeniul prioritar „prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale in domeniul comercializării produselor din tutun” au fost cercetate penal 51 de persoane, fiind confiscate peste patru milioane de ţigări. Potrivit datelor statistice, in 2010, au fost soluţionate 4.706 cauze şi lucrări penale, cu 671 mai multe decat in 2009. In cadrul activităţilor investigative au fost cercetaţi 2.953 de invinuiţi, 90 fiind in stare de reţinere sau arest preventiv. Tot in 2010, au fost efectuate 1.590 de cercetări criminalistice şi 457 de reconstituiri sau percheziţii. In ciuda multiplelor activităţi de prevenire, pe raza judeţului Sălaj s-au produs, anul trecut, 186 de accidente grave, soldate cu moartea a 33 de persoane şi rănirea gravă a 200 de persoane.
Şefu’de post devine sectorist
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...