S-a spus de multe ori că muzica este un medicament al minții. Ascultarea muzicii poate reduce anxietatea, depresia, tensiunea arterială, dar și durerea. Muzica îmbunătățește calitatea somnului, starea de spirit, memoria, sporește concentrarea, dar și creativitatea, prevenind îmbătrânirea cerebrală precoce.

Atunci când ascultăm muzică, fără să ne dăm seama efectuăm o activitate care stimulează întregul creier deoarece ea este structurală, fiind precum un antrenament pentru creier. Muzica este o energie care o are o lungime de undă și o frecvență. Astfel, aceasta interacționează direct cu celelalte câmpuri energetice întâlnite, reușind astfel să ne schimbe starea de spirit. Ritmul muzicii ne activează și stimulează corpul, ne crește activitatea cardiacă, temperatura corporală sau, dimpotrivă, ne poate calma. Orice fan al muzicii știe puterea uluitoare pe care o are muzica lui preferată asupra gândurilor și emoțiilor sale. Melodia potrivită te poate face să treci prin diverse stări, tocmai de aceea diferitele tipuri de muzică pot avea efecte multiple asupra minții și creierului.

Muzica îmbunătățește starea de spirit. Mulți dintre noi nu suntem muzicieni profesioniști, dar ascultând muzică ne putem îmbunătăți starea de spirit deoarece muzica crește nivelul de dopamină, hormonul fericirii. Ascultarea muzicii la locul de muncă face angajatul mult mai fericit și mai productiv. Muzica tristă ne ajută în schimb să conștientizăm emoțiile pe care le simțim și ne generează o stare de eliberare emoțională. Sunetul muzicii activează creierul ca un stimulent chimic, ca un adevărat drog și oferă senzații de fericire, plăcere și satisfacție.

Muzica stimulează memoria. Zonele din creier responsabile cu amintirile și emoțiile episodice și autobiografice sunt activate prin ascultarea de melodii cunoscute. Această activitate îmbunătățește semnificativ memoria.

Ascultarea muzicii preferate îmbunătățește capacitatea intelectuală. Muzica ne îmbunătățește funcțiile specifice ale creierului mare și ne face mai inteligenți. Activează abilitățile de citire și de alfabetizare dar și aptitudinile matematice. Veți fi surprinși să aflați că lecțiile de muzică din copilărie sau tinerețe stimulează creierul la maturitate. Terapia prin muzică, indiferent de vârstă, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru creier.

Puterea vindecătoare a sunetelor este folosită ca și metodă complementară de tratament în multe centre de cercetare și sanatorii. Muzicoterapia are la bază rezonanța și creează o legătură vibratorie specială a muzicii cu mintea celui care o ascultă, inducând ascultătorului o stare psihică specială, binefăcătoare. Această terapie prin muzică acționează direct asupra stării generale a minții, asupra sitemului imunitar, reduce stresul cotidian, nervozitatea, anxietatea, durerile de cap, migrenele, depresia și palpitațiile.