Educaţia antidrog pare depăşită de practica consumului de droguri in randul elevilor sălăjeni

educaia-antidrog-pare-depit-de-practica-consumului-de-droguri-in-randul-elevilor-sljeni0_54317

 

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj, lansează ediţia a XIV–a a concursului ^Mesajul meu antidrog^, având ca temă ^Colorează-ţi viaţa altfel… fără droguri!^, care se desfăşoară în intervalul februarie – iulie 2017 în şcolile gimnaziale şi în liceele din judeţul Sălaj. ^Mesajul meu antidrog^ este un proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal şi se desfăşoară anual, încă de la înfiinţarea Agentiei Naţionale Antidrog şi reprezintă un concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri.
Preocuparea pentru educaţia împotriva drogurilor este însă întrecută de preocuparea celor care fac trafic de droguri în Sălaj
Potrivit coordonatorului Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj, Merce Liviu, în Sălaj, cazurile înregistrate la Urgenţa spitalului din Zalău sunt în creştere, de la 30 de cazuri în 2015 la 48 de cazuri în 2016. Alte 30 de persoane au apelat în 2016 la serviciile oferite de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj.
Principalele droguri care se consumă în Sălaj sunt cele etnobotanice şi canabisul. Majoritatea consumatorilor din Sălaj sunt minori, fie că sunt elevi, fie din cei care au abandonat şcoala.
Iar tot mulţi tineri care abia au trecut de vârsta majoratului sunt prinşi de DIICOT Sălaj că pun pe piaţă droguri. “n vârsta de numai 19 ani, Blaga Dan Ioan, a fost trimis recent în judecată într-un dosar de trafic de etnobotanice. Şi-a recunoscut faptele şi a beneficiat de judecarea în procedură simplificată, astfel că procesul s-a finalizat după doar o lună. stop_coloana A fost condamnat de către magistraţii Tribunalului Sălaj la un an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de trei ani. Un alt tânăr din Zalău, Udrescu Mihai Ionut, tot de 19 ani, a fost trimis în judecată pe 6 ianuarie, acuzat de trafic de droguri. Procurorii l-au chemat la sediu, unde acesta s-a prezentat cu 16 grame de canabis, declarând că doar atâta a adus din Spania. Procurorii au întocmit dosar penal, pe care l-au înaintat Tribunalului Sălaj.
Procurorii DIICOT Sălaj l-au reţinut pe zălăuanul Vaida Ştefan Alexandru, de 22 de ani, fiul directorului adjunct al APIA Sălaj, în noaptea din 22 noiembrie, fiind acuzat că a vândut droguri de mare risc, pastile Ecstasy (MMDA), dar şi canabis, în Cluj-Napoca şi în Zalău. Vaida Ştefan Alexandru a recunoscut că a comercializat în jur de 150 de pastile de Ecstasy şi a fost arestat la domiciliu. “n 15 noiembrie, procurorii DIICOT au reţinut un elev de 18 ani al Colegiului Tehnic ^Alesandru Papiu Ilarian^ pentru trafic de canabis. Şi acesta a fost arestat la domiciliu. Un caz nefericit a fost cel în care trei elevi ai Liceului Tehnologic Gheorghe Pop de Băseşti din Cehu Silvaniei au fost duşi de urgenţă pe 23 septembrie 2015 la Spitalul Judeţean Zalău, după ce li s-a făcut rău la şcoală ca urmare a consumului de droguri. După investigaţiile medicale, specialiştii din cadrul spitalului au aflat că cei trei tineri au consumat în timpul programului şcolar substanţe etnobotanice.