Paralele , paralele

rn

Sportul are multiple beneficii asupra organismului omenesc indiferent de forma practicata. In antichitate, in Sparta Antica din regatul Greciei , potrivit scrierilor vremii din secolele 5-6 inainte de Hristos, noii nascuti erau spalati in vin si apoi parintii prezentau copilul la sfatul batranilor care decideau daca are vreo malformatie ce fac cu el ! In cele mai multe cazuri erau aruncati in prapastie. Cei de peste 7 ani erau instruiti pentru stat si armata, cu aceleasi haine , vara, iarna ! Iata beneficiile sanatatii si sportului care asigurau continuitatea vietii si speciei umane in cazul de mai sus.Revenim in actualitate acum si vedem ca in loc de fiinte umane ce se intrec in sali si terenuri de sport predomina fosnetul adeverintelor medicale arhivate cu simt de raspundere printre cataloagele profesorilor de educatie fizica.Daca au atragere spre un sport de performanta cu atat mai bine !

rn

Miscarea, un beneficiu sau o moda ?

rn

Copiii trebuie sa faca miscare pentru a se dezvolta armonios, a dobandi competente si forma aptitudini.Felul in care este privita acum ora de sport nu seamana deloc cu cerintele de a fi "minte sanatoasa in corp sanatos". Nu se poate generaliza aceasta optica, dar se vede zilnic dezinteresul , devenind clara ideea ca ora de sport este de fapt o cenusareasa !
Orele de sport sufera de amnezie, copii sufera de lipsa celularelor si tabletelor ! Unele initiative legislative au fost puse in aplicare , altele nu , concluzia fiind ca invatamantul trebuie sa cuprinda multiple exercitii fizice de dezvoltare armonioasa, multe dintre ele fiind chiar aplicate si inainte de anul 1989. Amestecul comitetelor de parinti si anumitor asociatii in definitivarea programelor scolare sub pretextul respectarii unor drepturi nu este benefica intotdeauna. De ce nu avem practica europeana ? Statul in fata calculatoarelor, sedentarismul si incurajarea ideii de a nu face sport de catre unii parinti duc sigur la formarea unui copil cu reticenta la miscarea sportiva. Apoi pe timpul verii majoritatea terenurilor de sport din scoli sunt inchise, perioada de vacanta e stresanta pentru cei ce administreaza bazele iar pericolul unor evenimente pe terenuri si parcuri creste.
Rezolvarea acestei ecuatii ar fi posibila printr-un efort comun de a armoniza legislatia scolara cu cea sportiva.E bizar ca sunt licee sportive, cluburi sportive, asociatii sportive scolare care nu produc performanta. Dar atunci cine produce miscare ? Ce fonduri se indreapta spre niste non-exprimari ? Cum sunt folosite sali, terenuri si logistica din dotare ?
Si apoi lipseste o educatie sanatoasa pe domeniul acesta al practicarii educatiei fizice ca mijloc clar de fortificare a corpului, de intretinerea sanatatii, recreatie si destindere si formarea personalitatii.

rn

In loc de concluzii

rn

Rolul profesorilor de sport este foarte important in tot ceea ce inseamna educatie fizica. Dar mai avem oare oameni dedicati de genul "omul sfinteste locul " ca indrumatori in sport, profesori , coordonatori ?.
In toata aceasta "miscare browniana " rezultatul este ireductibil !