A FI SPORTIV.
rn
Despre o persoana care practica sportul, se spune ca este sportiv. Pentru comunitatile din judetul nostru,sportul mai inseamna o etalare a celor mai bine pregatiti din punct de vedere fizic si psihic ,intr-o competitie, pentru stabilirea unei ierarhii. Desi traditia practicarii sportului in Salaj, evidentierea acestuia cu particularitatile si diversitatile sale nu este inca valorificata, aflam , cu ocazia anumitor evenimente comunitare de iesirea la rampa a unor sporturi, chiar fara sa fie cele de performanta.
rn
ZILELE MUNICIPIULUI ZALAU, IARASI, FARA SAH !
rn
Orientare turistica,tenis de masa, box, tenis de camp pentru veterani, fac parte din categoria sporturilor agreeate de organizatorii Zilei Municipiului Zalau. In traditia acestui oras, inca de pe vremea regretatului profesor Filla , se organizau concursuri de sah, ocazionate de sarbatorirea unui eveniment ca Ziua Unirii, 1 Mai ori 23 August, bineinteles inainte de 1989. Am observat o pasiune a unor tineri din Zalau pentru ciclism, unii dintre ei, neoficial , se intrec pe traseele din imprejurimile Zalaului.
Sahul, cel mai complex sport, este practicat de multi cetateni din Zalau, atat ocazional, pe unde pot, dar mai ales prin cluburile de pensionari, la terase, ori sarbatorirea unor zile specifice anumitor institutii.
Aceste doua sporturi, prin lipsa lor, la un eveniment major din viata unei comunitati, vaduvesc, o parte a unor categorii sociale sau entitati de a fi reprezentati. Ca sa spunem, sporturi cu priza, ca mai sunt si altele, care cu costuri minime si sponsori, se puteau organiza!
rn
COMPETIITIILE SPORTIVE IN SALAJ, ,MIJOC DE RECREERE PENTRU SPECTATORI SAU RABUFNIRI PERSONALE ?
rn
Multe evenimente sportive, in speta, la Zalau, handbalul si voleiul, gazduite de Sala Sporturilor " Gh. Tadici", atrag sute de spectatori. De multe ori, comportamentul nesportiv, atrag atentia ca cei in drept sa o faca, sa aplice legea si in acest domeniu.Apoi, in Salile de Sport, din comunitatile locale, mai ales cand sunt inchiriate, dupa programul scolar, la adulti, acestia folosesc un limbaj greu de reprodus, aproape inexistent chiar pe " MOTORUL GOOGLE". Aici intervin cei sapte ani de acasa si felul individual de a te manifesta in cadrul unei competitii sportive, chiar la acest nivel.Apoi, la Stadionul Municipal din Zalau, nu de multe ori , s-au auzit expresii care te fac sa tii copiii in vestiarul de sub stadion! Iar pentru partea feminina, este recomandabil, chiar atunci, la ora meciului, sa fie de serviciu la bucatarie! Deci prezenta noastra ca spectatori la fenomenul sportiv, este recreere , rabufniri personale ori spiritul de turma?
rn
LIPSESTE CULTURA SPORTIVA
rn
Faptul ca sunt competitii multe, intr-o localitate, intr-un oras gen CLUJ, unde la manifestarile sportive intalnesti sute de salajeni, nu inseamna, ca la adapostul anonimatului sa ne comportam altfel! Dar o facem!
Huiduieli la aparitia adversarilor echipei favorite, umplerea frigiderului cum se zice , injurii, jigniri! Toate aceste acolo, in tribune, ca mai apoi, omul-spectator, sa coboare din tribune, sa salute cunostintele, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat! Cultura sportiva, acest fenomen care ar trebui sa ne uneasca in aceasta diversitate de manifestari, " exista, dar lipseste cu desavarsire ", vorba unui scriitor .
Ca atare, fie ca esti in tribuna , ca spectator, in teren , competitor, participant in competitii, modul de comportare in public, trebuie revizuit urgent. Vazand unele comportari ciudate, de la strada la sala sport ori stadion, sau facebook, comentariile si modul de a gandi, prin prisma acestor competitii sportive, un diriguitor al sportului , din Zalau, ar fi exclamat:
– " Si , totusi, mai suntem oameni " ?.
Parerea multora, ca simpli cugetatori, este ca " inca se fac sapaturi", la sit-urile din zona si " istoria va stabili". S-auzim numai de bine!