rn

Un an abia s-a incheiat ! Altul abia a inceput ! "An Nou Bun si Multa Sanatate "este urarea uzuala cu iz crestinesc auzita de sute de ani si transmisa din generatie in generatie ! Este ceea ce ne dorim ! In societatea actuala este nevoie mai mult decat orice de aceasta urare. Viciile actuale, imperfectiunile umane, vidurile legislative, comportamentul nostru si impactul cu societatile lumii in miscare ne fac mai vulnerabili, mai predispusi la a capta spre noi si energii negative. Refugiul in sport si in miscarea sportiva poate atinge apogeul in performanta sau ne poate intari imunitatea la nivel de practicant! Apare in multe sporturi acea bucurie interioara a fiecaruia dintre noi la intalnirea cu evenimentul sportiv din diverse posturi : jucatori, spectatori, simpli privitori.Dar noi tendinte apar, noi provocari, pe fundalul incalzirii globale, subrezirea relatiilor interumane, accelerarea emigratiei si aparitia unor boli precum si dependenta de modernism.Pentru judetul Salaj si nu numai, prioritar pentru 2020 ar fi legislatia sportiva, infrastructura sportiva si resursa umana sportiva.

rn

Legislatia sportiva

rn

Vedem ca in plan financiar sustinerea unei asociatii sportive, sa zic satesti, este o problema. Unele Consilii Locale sustin sportul prin alocari de sume minime pentru a participa si comuna intr-o competitie sportiva pentru scolari sau adulti. Desigur in cheltuielile pentru deplasare, echipament, competitii ocazionale sau campionat etnitatile sportive pot fi sustinute si de firme private, tot mai putine din lipsa unor prevederi legislative clare.Migratia fotbalistica in judetul Salaj se bazeaza tocmai pe principiul banilor, unde sunt ceva bani apar si cei mai buni fotbalisti. Am luat fotbalul ca fiind cel mai popular, cel mai numeros in procentaj pe judet. Putem vorbi si de contracte in sporturi ca volei , handbal, fotbal prin accederea la un nivel superior de dezvoltare.Un rol foarte important de sustinere a sportului din Salaj il au Consiliile Locale si Judetean.
Legea 69 din 2000 a dat numeroase interpretari mai ales ca a aparut si Legea 350 din 2005 , ambele datatoare de sperante intreprinzatorilor.
Mediul privat nu prea investeste in sport ! Legislatia , spun unii e stufoasa. Nici Hotararile de Guvern 884 din 2001 sau 1447 din 2007 nu sunt domestice pentru cei cu dare de mana.O aliniere generala a legislatiei la realitatile anilor 2020 ar fi salutara, ar fi un nou inceput pentru miscarea sportiva, aflata acum intr-un evident stadiu de dezintegrare .Pentru ca este de neconceput ca un sat, o comuna, o zona sa nu fie in stare sa trimita copiii din scoala la competitii, la toate competitiile, ca nu sunt multe.
Un punct negativ il constituie proiectul FRF – AFIR ( Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale ) inexistent pentru multe comune din Salaj.Alt proiect negativ, prin neimplicarea scolilor din invatamantul salajean este cel cu Tymbark. Sa fie de vina indiferenta ? Sa fie de vina leit- motivul ca nu sunt elevi ? Sa fie de vina factorii de conducere? Sa fie de vina cei care stiu starea de lucruri, o spun , o aduc la cunostinta publica ? Dar masuri ?

rn

Infrastructura sportiva

rn

Dupa 1989 in aceasta latura a dezvoltarii infrastructurii in judet au fost putine lucruri. Au aparut proiecte la unele comune pe masuri de dezvoltare local cu sali de sport si terenuri de fotbal ori cu fonduri nerambursabile. Vorbim aici si de fonduri guvernamentale.Prin anul 2012 in cadrul unui proiect pe Romania Sala Sporturilor din Zalau a fost reabilitata.Ultima Sala de Sport realizata in 2019 a fost bijuteria din comuna Surduc. Cele mai vechi ar trebui mai mult folosite, mai bine intretinute. Peste 1100 de sali sportive noi, altele vreo 80 in executie, patinoare, complexe sportive, etc. fac din Romania , totusi o tara care iubeste fenomenul sportiv.
Lipsa unui teren de fotbal in Zalau este de domeniul legendelor. La unele terenuri de fotbal din orase si comune nu e rezolvat sistemul patrimonial. La Cehu trebuie terminata investitia la terenul de fotbal. In Jibou mai trebuie un teren de fotbal, sala sport, etc. Terenul din Rona zic oficialii va fi reabilitat pentru o baza de sport pentru copii. La Simleu Silvaniei edilii au un plan indraznet de redesenare a geometriei sportive in zona stadionului Magura. Baza sportiva apreciata este cea de la Galgau Almas, com. Balan, apropiata de Gradina Zmeilor. O baza sportiva utilizata la maxim este la Tusa, cu 3 echipe de fotbal pe acelasi teren, gen Sag, Tusa si Banisor Peceiu.O baza intretinuta si bine administrata este cea din comuna Pericei . La Zimbor primarul Muresan Gabriel are planuri indraznete prin proiect social- sportiv. Un proiect tip complex sportiv indraznet, in executie, este cel de la Primaria Almasu. Un fapt negativ pentru sport este inchiderea terenului de fotbal din Crasna pentru competitii, ocazional folosit acum. Faptul ca anumite comunitati locale gen Bobota, Letca, Cristolt, Garbou, Crasna, Halmasd, Boghis , Varsolt , Benesat, Cernuc, Fildu, Zauan, Lozna , Balan , Zalha, Sarmasag, etc. au disparut de pe harta evenimentelor fotbalistice nu face decat sa ne intristeze, intr-un fel ! Poate nu sunt terenuri compatibile, poate nu este resursa umana suficienta !

rn

Resursa umana in sport

rn

Intotdeauna , pentru performanta se gasesc bani. Dar de multe ori sunt bani dar nu avem jucatori, antrenori, deci meseriasi, deci resursa umana.Pentru domeniul scolar in linii mari este acoperita in Salaj schema profesorilor de sport.Dar de unde vine performanta trebuie sa vina si organizarea si rezultatele si sustinerea financiara. Se stie ca rezultatele aduc spectatorii in tribune. O sala de sport goala, un stadion gol, un meci de fotbal fara spectatori , un eveniment sportiv fara participanti este ca " o nunta fara lautari "parafrazand poetul anonim. Sa nu mai vorbim aici de imposibilitatea, spun unii, de a alinia minim 7 fotbalisti la o competitie de fotbal, fie pentru elevi, fie pentru adulti ! Multi tineri sunt plecati din tara, din localitati. Sunt plecati de mici, fie la studii fie la munca, ingreunand procesul de exprimare sportiva a localitatii. Si apoi multe activitati din problematica social-economica a comunitatilor salajene influenteaza prezenta acestei dinamici denumita resursa umana in sport.