Cele mai sincere felicitări Primăriei municipiului Zalău. Dacă ar exista un Oscar pentru cum își face treaba o instituție, ar merita să-l primească. Pe bune! Cine s-ar fi gândit ca în perioada vacanțelor, orașul pe care toți îl proclamă ca turistic, dar am văzut că suntem cel mult un punct de tranzit, când viața comercială a orașului stagnează, în cel mai fericit caz, Primăria să fie atât de implicată în organizarea unor evenimente care să însuflețească urbea și să sprijine, până la urmă, schimbul de mărfuri între vânzător și client?
De acord, nu se mai organizează Zilele Zalăului, dar uite că Primăria a găsit o formulă prin care să delege celui mai mare centru comercial un fel de Zilele Zalăului. Nu se mai fac în parcarea din spatele Primăriei, se fac în parcarea centrului comercial. Clar trebuia ajutat importantul agent economic, ca nu cumva să-i scadă vânzările în mijlocul verii și să-i fie greu. Cine s-ar fi gândit la o așa faină soluție? Desigur, Primăria Zalău. Așadar, Oscarul pentru cea mai tare inițiativă merge la administrația locală.
Da, vor fi și cârcotași care vor zice că se promovează doar marii comercianți și ăia mici sunt lăsați pe dinafară. Mda, acei cârcotași să stea cuminți, agenții economici din oraș, de pe centru, de la ABC-uri la terase, plăcintării, magazine de toate felurile se descurcă singuri, n-au nevoie de sprijin de la administrația locală. Le merge minunat, și-au plătit chiriile și angajații în avans, se înghesuie să-și plătească taxele la stat cu un semestru înainte, așa de bine le merge. Nu, acum trebuie sprijiniți cei de la marile centre comerciale, ca nu cumva să-și facă bagajele și să plece din urbe. Și cum nu se poate investi de la bugetul local, facem ce putem: aducem dănțăușii și muzicanți de la Casa de Cultură, băgăm și Fanfara Promenada ca să fie show-ul complet în marea parcare a vieții artistice zălăuane. Plus producători locali. Nu, măi, nu sălăjeni, de la Cluj. Ăia-s miezul, ai noștri s-au fandosit, nu le trebuie târg să-și expună mărfurile, să-și îmbie mușteriii. Și, clar, dacă-i făcut în Cluj, e mult peste nivelul produsului loco din Sălaj. Ce să caute țăranii ăstia de Sălaj la așa o desfășurare de forțe artistice și de revitalizare a comerțului de la periferia Zalăului? Să-și vadă de tarlaua lor, eventual să dea o raită printre tarabele celor de la Cluj să învețe.
Cum se mută centrul comercial al Zalăului la periferie
De când s-a deschis noul mall din oraș poți să observi o tendință de mutare a centrului comercial al Zalăului în parcarea acestuia. În loc să se creeze două zone distincte, care să coaguleze piața pe domenii de interes, investitorul privat fiind interesat de a-și crea fluxul de clienți chiar și prin organizarea de evenimente, iată că avem tendința administrației locale de a-și muta propriile evenimente în parcarea acestuia. Cumva, evenimentele Primăriei se fac prin delegarea lor către investitorul de la periferie. În felul acesta, centrul Zalăului, oricum mort 11 luni din an, moare de tot din punct de vedere comercial. Primarul Ionel Ciunt a primit mare parte din voturile zălăuanilor din centrul orașului, la primul mandat, pe promisiunea că nu se mai organizează Zilele Zalăului pe platoul de marmură și pe bulevard. Trei zile pe an de tămbălău în care veneau mii de oameni să cumpere de la tarabele amplasate pe bulevard, să mănânce mici și bere sau să petreacă la concertele organizate pe platoul de marmură au fost prea mult pentru liniștiții locatari ai centrului de oraș. Plus mirosurile de după. Cel puțin așa a fost justificarea. Și Ionel Ciunt a găsit soluția: a mutat marele eveniment în parcarea din spatele primăriei. Un mega-eveniment pentru comunitate, cu mii de oameni care veneau în cele trei zile de festival în oraș, a fost redus la o paradă pe repede înainte în parcarea Primăriei. O vorbă din popor spune că unde nu-i cap, vai de picioare. Ciunt a ținut să-și respecte o promisiune electorală – că nu se mai fac Zilele Zalăului în centru, dar fără a calcula toate implicațiile deciziei. Nu a luat în considerare fluxul de lume care venea să cheltuie în Zalău, în cele trei zile. Un Festival dedicat tuturor categoriilor de oameni aducea venituri substanțiale tuturor agenților economici de pe bulevard, de la ABC-urile de la parterul blocurilor care vând apă plată, la tonetele cu înghețată, de la plăcintării la terase, de la magazine de toate felurile la comercianții ambulanți și producătorii locali care puteau să-și expună mărfurile. Vă mai amintiți concertul Smokey de la Zalău? Zece mii de oameni, aproape, veniți din întreaga regiune, care au consumat combustibil pentru a ajunge la Zalău, unii au avut nevoie de cazare, au cumpărat mâncare și băutură, plus suveniruri, că doar nu mergi cu mâna goală dacă tot ai ajuns în Zalău. Da, toată cheltuiala aceea a adus plus-valoare comercianților mici din Zalău, de toate felurile. Comercianți care în trei zile au reușit să-și facă bani de chirie, de salarii pentru angajați, poate și de taxe la stat. Și am avut parte de un oraș viu, un oraș care a găzduit un eveniment de care a auzit multă lume. Mirosurile de pe urmă de care se plângeau locatarii? Ghici ce: nu s-au mai organizat Zilele Zalăului în centru de când e Ionel Ciunt primar, dar centrul tot miroase a urină. O fi de la canalizare?!
Cert este că avem un mega eveniment, singurul care avea darul în anii trecuți să mobilizeze mase mari de oameni în oraș, strâmtorat într-o parcare. Iar acum, s-a renunțat de tot și s-a delegat unei parcări private un pseudo-festival care să suplinească Zilele Zalăului. Și nu doar festivalul, ci tot ce ține de evenimente organizate de administrație – târgurile de Crăciun sau de meșteri. Să plătească producătorii locali chirii mari investitorului privat, că doar ăla are nevoie de mușterii, când primăria putea să-i sprijine acordându-le gratuit loc pe platoul de marmură. Dar, de ce să se murdărească ei pe mâini cu organizarea când e mai ușor să delegi totul unui privat isteț, care știe să profite de orice ocazie? Nu-i prost cine cere, prost e cine dă, spune o altă vorbă din bătrâni. Iar Primăria dă tot, fără să aibă grijă de proprii agenți economici. Mă rog, mai nou deleagă. Ca să nu fie bătător la ochi. Dar dacă tot suntem la capitolul ăsta, de ce nu deleagă și celelalte servicii? N-avem nicio îndoială că investitorul privat s-ar pricepe mult mai bine la organizarea serviciilor din primărie…
Zilele Zalăului în pădurea Aghireșului
Avem promisiuni, tot de la Primăria Zalău, că se străduie să termine amenajarea de la Aghireș ca să se organizeze în viitor Zilele Zalăului acolo. Foarte bună inițiativă! Merită al doilea Oscar. De mici copii am învățat că trebuie să fim buni cu animăluțele. Numai bun un festival care să ajute financiar ursul de Fetindia să-și facă bani pentru un implant de coadă, doar știm cum a fost păcălit de vulpea de Aghireș. Cu vulpea nu avem probleme, se descurcă în orice situație, chiar și când i se acresc strugurii. Dar un festival fain, cu muzică populară și niscaiva zgomot de trupe moderne, când stai la masă cu mici și bere în iarba de la marginea pădurii, sunt elemente numai bune de promovare a faunei din Meseșenii de Jos, fie că vorbim de Cățălul Românesc, fie de cel Unguresc. Veselia n-are etnie. Și cine merge acolo să audă o învârtită rară de pe Valea Agrijului sau o trupă expirată ieftină? Pentru cine faci evenimentul? Că Zilele Zalăului este un eveniment de masă sau ar trebui să fie, care să atragă toate categoriile de public. Nu e nici Festivalul Enescu, nici vreun alt festival cultural nișat, care se adresează unei anumite categorii de public – public care ar merge oriunde ar avea loc pentru că îi interesează. Zilele Zalăului, păstrând proporțiile, e un fel de serbare câmpenească urbanizată, unde publicul ți-e pestriț și trebuie să-i dai de toate: și porumb fiert, și terasă unde să stea la mici și bere, și vată de zahăr pe băț, și produse locale sălăjene, și jocuri pentru copii, și concerte de folclor; iar dacă ești isteț să-ți atragi cât mai mult public, mai aduci o trupă de top, gen Smokey, să-ți aducă oameni cel puțin din județele învecinate.
Cine câștigă? Nici ursul de Fetindia și nici vulpea de Aghireș. În schimb, ți-ai înviat orașul timp de trei zile, le dai o gură de aer comercianților și producătorilor locali, ăia de-ți plătesc taxe și impozite aici, redevine Zalăul centrul divertismentului județean și, de ce nu, regional.
Marea sarbatoare a Zalaului a fost initiata ca SARBATOAREA CETATII cu dorinta ca o data pe an fiii o rasului sa se reantoarca la obarsie,sa se reuneasca familiile,sa se reantalneasca prietenii,sa fie distractie si multa voie buna.Aceasta sarbatoare a fost gandita ca un eveniment cultural-artistic cu participarea unor personalitati din diverse domenii cultural-artistice.Primele editii au fost reusite.Cu trecerea vremii tot mai multi ,,novatori,,au dorit sa-si puna amprenta pe aceasta sarbatoare si au mers atat de departe pana au ajuns sa o desfinteze. O fi bine?O fi rau?Multi se bucura,multi regreta.Este firesc si omenesc.O bere poti sa o bei in orice conditii,dar spiritul sarbatorii nu poate muri.