Farmacista Szekely Georgeta din Chendremal şi fiul ei de numai 23 de ani conduceau o reţea de droguri de mare risc pe care le produceau acasă şi le distribuiau in toată Europa.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au destructurat o reţea de traficanţi de droguri care acţiona pe raza judeţelor Sălaj şi Cluj şi care avea ca şi scop principal producerea, prepararea şi distribuirea de droguri de mare risc in randul consumatorilor locali. In perioada 29 septembrie – 21 octombrie, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj au descins in mai multe zone din judeţul Sălaj, in special in localitatea Chendremal, fiind efectuate cinci percheziţii domiciliare la imobilele deţinute sau folosite de către farmacista Szekely Georgeta, de 54 de ani, şi fiul acesteia in varstă de 23 de ani. In urma percheziţiilor efectuate, ofiţerii au descoperit două laboratoare, unul la Chendremal şi unui in Cluj, care funcţionau cu ajutorul unor utilaje performante, aduse de către o parte din membri reţelei din străinătate şi care asigurau producerea unor cantităţi insemnate de droguri, fără a fi nevoie de implicare in mod direct in procesul tehnologic al unui număr mare de persoane, fapt ce contribuia la asigura-rea clandestiniţăţii acestor membri ai reţelei. Pană la această oră, in acest caz s-a dispus inceperea urmăririi penale faţă de un număr de şase persoane, din care patru sunt cercetate in stare de arest preventiv.

Reţea performantă de distribuţie a stupefiantelor
Reţeaua şi-a pus bazele in urmă cu aproximativ un an, cand Szekely Georgeta a inceput să angajeze persoane, in special tineri cu varsta cuprinsă intre 21 şi 24 de ani, cu studii in domeniul chimiei sau persoane neca-lificate, care să o ajute in activitatea de preparare a drogurilor. După ce s-a format reţeaua, procurorii DIICOT au stabilit faptul că familia Szekely a infiinţat in localitatea Chendremal un laborator de producere de droguri, in diferite spaţii aparţinand familiei, utilizand la inceput instrumente empirice, respectiv ustensile casnice. Traficanţii de droguri obţineau substanţele necesare din Romania sau le importau din China şi Bulgaria şi le prelucrau in vederea obţinerii de droguri. De asemenea, din cercetările efectuate pană in prezent a rezultat faptul că Szekely Georgeta a fost sprijinită in activitatea infracţională de C.D., de 23 de ani, M.D.A., de 24 de ani, L.A., de 23 de ani, A.P.F., de 21 de ani, care comercializau drogurile pe raza judeţelor Sălaj şi Cluj.

Aparatură de 500.000 de euro pentru producerea drogurilor
In cursul anului 2010, Szekely Georgeta şi fiul său au achiziţionat noi imobile pe care le-au amenajat cu laboratoare sau depozite, precum şi aparatură şi ustensile de laborator – aparatură pentru pastilat, malaxoare, cantare profesionale, incălzitoare, depresu-rizatoare, aparate pentru măsurarea presiunii. Laboratoarele in care se produceau stupefiantele funcţionau cu ajutorul unor utilaje performante, inclusiv a unui utilaj de producere a comprimatelor tip ECSTASY, comandate de către o parte dintre membri reţelei din străinătate şi care asigurau producerea unor cantităţi insemnate de droguri. Doar aparatura de laborator şi două dintre imobilele achiziţionate depă-şesc suma de 500.000 de euro . Totodată, procurorii au stabilit că Szekely Georgeta a achi-ziţionat autoturisme de lux şi pentru transport marfă, stabilindu-se faptul că in unele situaţii aceasta a primit inclusiv autoturisme in schimbul drogurilor. In incinta laboratoarelor s-au mai găsit cantităţi importante de substanţe chimice active, odorizanţi, plante. A fost descoperit inclusiv un utilaj de producere a comprimatelor cu pansoane cu diferite logo-uri, precum şi cantităţi de mari substanţe chimice.

Stupefiantele erau distribuite pe tot continentul
Drogurile produse la Chendremal şi Cluj erau destintate pieţei interne, cat şi altor consumatori din Marea Britanie, Irlanda, Ucraina, Bulgaria şi Ungaria. Stupefiantele au fost distribuite prin intermediul celorlalţi membri ai reţelei, care acţionau in mecanismul ilicit de distri-buţie cu roluri atent stabilite. Astfel, erau implicaţi distribuitori de rang 1, care introduceau in circuitul comercial drogurile produse in laboratoarele descoperite. Apoi, distribuitorii direcţi de rang 2 au creat la randul lor o mică reţea de distribuţie, cu paliere proprii prin care se asigura transferul drogurilor către consumatori, dintre care o parte erau elevi. De asemenea, stupefiantele erau vandute prin intermediul altor persoane in Constanţa, Timişoara, Braşov, Bucureşti şi Iaşi.

Peste zece kilograme de droguri confiscate
In urma descinderilor şi percheziţiilor efectuate, poliţiştii antidrog au ridicat in vederea confiscării 1,755 kilograme de salvie, 0,332 kilograme de fragmente vegetale cu JWH 018, 5,595 kilograme de fragmente vegetale cu JWH 073 şi JWH 250, precum şi trei kilograme de substanţă pură JWH 018, toate droguri de mare risc. In laboratorea s-au mai descoperit grămezi de cenuşă despre care s-au stabilit că proveneau in urma arderii unor cantităţi de materie vegetală, ustensile şi produse chimice. In derularea cercetărilor din acest dosar a fost acordat sprijin logistic de către Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj. Totodată, in instrumentarea cauzei, Poliţia Romană a fost sprijinită şi de Drug Enforcement Agency – SUA.