Nume grele ale muzicii populare au cantat la Castrul Roman Porolissum. Pacat ca nu a fost cine sa-i auda.
Dupa o pauza de doi ani, Consiliul Judetean Salaj si Centrul de Cultura si Arta Salaj au reinnodat firul dansului popular femeiesc prin aducerea in prim plan a Festivalului „Ecouri Mesesene”. Intentia este exprimata chiar in afisul festivalului: „punerea in valoare si pastrarea traditiei dansului popular femeiesc , promovarea culturii si traditiilor populare etc”. Cea de a 36-a editie a renumitului festival de pe vremuri s-a desfasurat duminica incepand cu orele 14.00 intr-un splendid cadru natural, in amfiteatrul Castrului Roman de la Porolissum. Caldura mare, bere rece, mici scumpi si muzica buna.Solistii de muzica po-pulara Mariana Anghel, Sava Negreanu Brudascu, Ioan Bocsa, formatia de dansuri populare din Valcau de Jos sau Sighetu Marmatiei, ansamblurile folclorice „Mesesul” din Zalau si „Floarea soarelui” din Chisinau au incantat auzul si privirea spectatorilor, in majoritate ascunsi de sulitele solare prin tufisuri, pe sub umbrele sau prin corturi. Unor spectatori li s-a permis sa ajunga cu autoturismele pana langa scena, altii au fost obligati sa-si parcheze masinile la un kilometru de amfiteatru. Drumul era greu, un praf rosiatic se lipea pe incaltarile si vesmintele… drumetilor. Spre seara cand cateva fulgere au brazdat cerul lumea s-a in-ghesuit sa plece.
Laudabila este initiativa Consiliului Judetean si a Centrului de Cultura si Arta de a promova Salajul, in speta Complexul Arheologic de la Porolissum, insa initiativa nu a dat deocamdata roadele scontate. Distanta pana la Castru este mare, drumurile sunt si denivelate si stramte. Adaposturi in caz de vreme nefavorabila nu sunt. Accesul comerciantilor este ingreunat si el de starea precara a cailor rutiere. Daca succesul inseamna popularizarea evenimentului cultural pe scara larga si accesul unui public cat mai variat si mai numeros, a organiza o actiune de amploare precum „Ecouri Mesesene”, in aceste conditii inseamna sa inviti esecul sa paseasca pe urmele tale.
„Ecouri Mesesene” n-a avut rezultatul rasunator asteptat
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...