Salajul are de primit de la bugetul de stat 101,98 milioane de lei pentru finalizarea celor mai mari si importante investitii demarate prin programe guvernamentale.
Guvernul este decis sa plateasca datoriile statului catre firmele care au demarat investitiile din infrastructura ramase nefinalizate. Promisiunea a fost facuta de premierul Emil Boc, care a sustinut ca aceste cheltuieli vor fi achitate din banii obtinuti prin reducerea fondurilor de salarii cu un sfert si a pensiilor si somajului cu 15 la suta.
MAI SUNT RESTANTE CU DUIUMUL
In cazul proiectelor derulate prin Ordonanta de Guvern nr. 7/2006 privind instituirea Programului de infrastructura in spatiul rural, Salajul mai are de primit de la bugetului statului inca 24,78 milioane de lei numai pentru investitiile la apa, canalizare, poduri si podete. Prin acest program din 2006 deja 22 de primarii au finalizat proiectele si au primit banii integral. Sunt insa 10 comune care au demarat proiectele in 2007, acestea mai au de primit de la bugetul de stat 7,73 milioane de lei. Este vorba de Benesat, Crasna, Creaca, Criseni, Ileanda si orasul Jibou (ultimele doua pentru punti pietonale), Mesesenii de Jos, Mirsid, Napradea, Boghis, Pericei. In plus, mai sunt inca 9 comune care au inceput abia anul trecut lucrarile, au primit doar 10 la suta din fondul necesar si ar mai avea de primit 17,04 milioane de lei de la bugetul de stat pentru terminarea investitiilor. Tot in baza Ordonantei 7, Salajul a castigat 17 proiecte pentru amenajarea de baze sportive, noua in anul 2008, si opt in 2009. Fiecarei comune i s-a asigurat 10 la suta pentru demararea lucrarilor, urmand ca diferenta pana la 520.000 lei cat are de primit fiecare baza sportiva sa se aloce cand vor fi bani. Altfel spus, pentru bazele sportive incepute Salajul mai are de primit 7,956 milioane de lei.
CAMPUSURILE AU NEVOIE DE 54,65 MILIOANE DE LEI
Trei investitii pentru campusuri zac nefinalizate la Hida, Jibou si Sig. S-a lucrat la toate trei mai mult decat fondurile primite de la stat. Astfel, la Jibou s-a lucrat pe datorie de 3 miliarde de lei vechi. Din cele 240 miliarde de lei cat valoreaza investitia statul a asigurat doar 10 miliarde de lei. La Hida s-a lucrat pe datorie, 12,6 miliarde de lei. Din valoarea totala a investitiei de 160 de miliarde de lei, s-au alocat 10 miliarde de lei vechi. La Sig, situatia este asemanatoare. S-a lucrat pe datorie (15 miliarde de lei vechi). S-au primit doar 13,5 miliarde de lei vechi din cele 180 de miliarde de lei la cat a fost estimata investitia.
3,6 MILIOANE DE LEI PENTRU DOUA DRUMURI
Salajul ar mai avea nevoie de 1.200.000 de dolari pentru continuarea a doua investitii la drumuri derulate prin programul destinat zonelor miniere. La aceasta data sunt in lucru modernizari de drumuri la Bobota si Sarmasag, fiecare din aceste comune avand de primit de la stat cate 600.000 de dolari pentru realizarea lucrarilor.
11 MILIOANE DE LEI PENTRU OPT ALIMENTARI CU APA
Opt comune au inceput investitii pentru realizarea sistemelor de alimentare cu apa prin HG 577, unele mai recent, altele de mai bine de zece ani. Fondurile au fost asigurate de la stat, insa cu taraita, lucrarile neputand fi finalizate. Pentru comunele Criseni, Crasna, Virsolt, Pericei, Hida, Almas, Hereclean, Treznea, judetul ar mai trebui sa beneficieze de fonduri de la bugetul de stat in suma totala de 11, 088 milioane de lei.