Avocatul Bogdan Ilea spune că, potrivit legii, termenul limită pană la care putem incheia poliţe obligatorii de asigurare a locuinţei fără a primi sancţiuni este 6 august 2012.
Astăzi este termenul li-mită pentru incheierea asigurărilor obligatorii a locuinţelor, anunţat de Guvern şi de autorităţile locale. De frica amenzii de 500 de lei pe care ar putea-o primi de la primărie in caz că nu au o astfel de poliţă, oamenii au inceput să işi incheie asigurări pentru locuinţe. Insă, potrivit explicaţiilor furnizate de avocatul Bogdan Ilea, acest termen este doar vehiculat, neexistand un temei legal in acest sens. Normele in vigoare arată că persoanele fizice şi cele juridice care au in proprietate o clădire cu destinaţia de locuinţă sunt obligate să incheie o astfel de poliţă in perioada 6 august 2011 – 6 august 2012.
„15 iulie este un termen fără temei legal!”
Intrarea in vigoare a obligativităţii asigurării locuinţelor este prevăzută in Legea 260/2008. Normele de aplicare a legii au fost publicate in Monitorul Oficial din data de 6 mai 2011. La art.3 alineatul 1 se precizează că obligativitatea asigurării locuinţei intră in vigoare la 90 de zile de la publicarea normelor, respectiv data de 6 august. Mai mult, există o normă tranzitorie, pentru primul an de la intrarea in vigoare a legii, la articolul 33 alineatul 1, care spune că „Pentru primul an, proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să incheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor pană la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevăzut la art. 3 alin. (1)”, ne-a explicat avocatul zălăuan Bogdan Ilea. „Coroborand cele două prevederi legale, ar rezulta că perioada in care persoanele fizice şi persoanele juridice sunt obligate să incheie o asigurare obligatorie a locuinţei curge de la data de 6 august 2011 pană la data de 6 august 2012. Prin urmare, suntem cu toţii obligaţi să ne asigurăm locuinţele pană la data de 6 august 2012. 15 iulie este un termen care nu are nici un temei legal in legea 260 din 2008, in normele de aplicare şi in celelalte patru ordine care completează aceste norme, emise de CSA. Am exprimat această opinie şi sper să fie de folos celor in cauză. Sperăm că autorităţile competente, respectiv CSA vor aduce şi alte lămuriri”, a declarat avocatul.
Oferte speciale pentru a-şi atrage clienţi
Concurenţă foarte mare pe piaţă şi in randul agenţilor celor 13 asiguratori, care se calcă in picioare pentru a convinge tot mai mulţi pro-prietari să bată palma cu ei. Pe langă riscurile de bază pe care le presupune asigura-rea obligatorie, conform legii, in caz de dezastre naturale, (cutremure de pămant, alunecări de teren, inundaţii), asiguratorii oferă, in acelaşi preţ, acoperire pentru riscuri suplimentare precum incendiu, trăznet, explozie, căderi de corpuri, izbire de către vehicule, fenomene atmosferice (inclusiv grindină) greutatea stratului de zăpadă, avalanşă, apă de conductă, furt (inclusiv acte de vandalism produse cu ocazia furtului).
Cele 13 firme de asigurări de pe piaţa locala fac parte din PAID sunt: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum.
Prima de asigurare anuală este de 10 sau 20 de euro, in funcţie de tipul clădirii şi acoperă daune cuprinse intre 10.000 euro şi 20.000 de euro. In mod paradoxal, o asigurare obligatorie pentru o locuinţă de cărămidă costă la fel de mult şi are aceeaşi valoare de despăgubire, indiferent dacă locuinţa are o singură cameră sau 20 de camere.
Primăria nu ştie incă nimic
Amenda de 500 de lei pentru cei care nu au incheiată o asigurare obligatorie sau facultativă de locuinţă ar trebui dată proprietarilor de către primărie, in baza unui protocol incheiat cu Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), şi a listelor tarnsmise de aceştia. Primăria Zalău, de exemplu, nu a primit nimic oficial in acest sens. „In ceea ce priveşte aplicarea Legii nr. 260/2008, republicată, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, Primăria Municipiului Zalău nu este decident. In acest moment ştim că sancţiunile vor fi aplicate proprieta-rilor, persoane fizice, aflate pe lista transmisă de PAID. Incă nu s-a primit o astfel de listă, şi nici criteriile după care se vor aplica amenzile, respectiv termenele pentru acestea”, ne-a declarat Manu-ela Ghiuruţan, purtător de cuvant al Primăriei Zalău. In municipiul Zalău există 24.338 de clădiri cu destinaţia de locuinţe, care ar trebui asigurate, potrivit aceleiaşi surse.
Ţeapă cu asigurarea locuinţei – termenul legal este august 2012 –
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...