Curtea de Apel Oradea a decis despagubiri derizorii pentru zalauanii care si-au pierdut locuintele in explozia de acum patru ani. Nimeni nu intra la puscarie, iar victimele nu mai pot contesta sentinta.
Cele 19 familii care au ramas fara locuinte in urma cu patru ani, din cauza exploziei provocate de o conducta de gaz fisurata, au primit vineri sentinta in procesul cu cei vinovati de tragedie. Instanta a decis ca, pentru cei patru ani de trauma, fiecare dintre victimele din E24 sa primeasca o suma de 2.000 de euro cu titlu de daune morale. Suma va fi platita in solidar de cei sase fosti angajati ai companiei de gaz gasiti vinovati de producerea exploziei, dar si de E.ON Gaz Distributie. Anterior, Judecatoria Oradea dispusese obligarea celor vinovati la plata unor sume intre 50 si 100 de euro pe zi incepand cu data de 14 septembrie 2007 – cand s-a produs explozia – si pana la plata integrala a despagubirilor. Se ajungea astfel la o com-pensatie morala de sute de mii de euro pentru fiecare dintre victime, dar Curtea de Apel Oradea a inlaturat aceasta obligativitate din decizia Judecatoriei Oradea si a inlocuit-o cu suma absolut derizorie de 2.000 de euro. Din fericire, la partea privind des-pagubirile materiale Curtea de Apel nu a intervenit, astfel ca fostii locatari ai blocului E24 vor primi contravaloarea apartamentelor pierdute, a bunurilor pe care le detineau in momentul exploziei, dar si plata cheltuielilor cu chiria in cei patru ani de la producerea nefericitului eveniment.
Condamnari reduse pentru vinovati
Curtea de Apel Oradea a redus si pedepsele primite initial de cei sase vinovati de explozia blocului E24. Astfel, judecatorii au dispus condamnarea inclupatilor Valcu Ionel Petrut, Suteu Ovidiu Ioan, Cojan Ioan, Nertan Silviu, Hidan Marius Mihai si Cosma Alexandru, angajati ai E.ON Gaz, la cate o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere. Condamnarea a fost data pentru comiterea infractiunilor de distrugere calificata in forma continuata, ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. De asemenea, s-a dispus condamnarea lui Roman Vasile pentru comiterea infractiunii de favorizare a infractorului la o pedeapsa de sase luni de inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Roman Vasile era angajatul E.ON Gaz care a efectuat masuratorile pentru stabilirea nivelului de gaz in zona blocului E24 si care a incercat sa induca in eroare pe anchetatori, sustinand ca aparatele de masurare indicau un nivel zero al prezentei gazului in zona. Sentinta data de Judecatoria Oradea in urma cu un an ii condamna pe cei sase la patru, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare. Judecatorii de la Curtea de Apel au fost mai indulgenti, reducand sent-inta pentru vinovati la trei ani cu suspendare. Singurul ghinionist este Roman Vasile care initial scapase de condamnare – acum a primit sase luni cu suspendare.
Explozia care a ruinat un bloc… si vietile locatarilor
In dimineata zilei de 14 septembrie 2007 s-a produs o puternica explozie pe strada Voievod Gelu din Zalau, la subsolul blocului E24, eveniment care a dus la demolarea acestui imobil si la moartea a doua persoane – Diana Satmari de 14 ani si Paul Salajan de 21 de ani. Expertiza realizata dupa tragicul eveniment la solicitarea E-ON Gaz arata ca gazele s-au acumulat la subsolul si parterul blocului E24, unde s-a si produs deflagratia. Gazele proveneau de la conducta stradala din fata blocului in care au aparut pori ca urmare a coroziunii provenite de la umiditatea solului. Zona perforata din conducta nu era izolata si nu s-a mai facut un control al acesteia din 1984. Nu s-a putut aprecia tehnic cand au aparut scurgerile. Gazul a migrat catre subsolul blocului prin canalul termic de alimentare cu caldura, care ar fi trebuit etanseizat dupa intreruperea alimentarii cu caldura a blocului. Gazul a patruns in subsol pe casa scarii prin capacul metalic. Scurgerea de gaz s-a produs de la conducta subterana paralela cu blocul E24 si care avea diametrul de 111 milimetri si prezenta sapte orificii in zona de ocolire a canalului de termoficare, iar contactul cu solul a amplificat coroziunea. Expertii mai spuneau ca solul din imprejurimile conductei era suprasaturat cu gaz de cel putin un an, iar masuratorile au aratat ca in apartamentul 3 al blocului E24 si in subsolul blocului concentratia de gaz din aer era intre cinci si 15 la suta.
E-ON gaz distributie avea cunostinta despre faptul ca in zona blocurilor E16, E22 si E24 sunt conducte vechi la care apar frecvent defecte si se impunea efectuarea unor verificari mai dese. Zonele respective nu au fost insa tinute sub observatie de catre personalul desemnat. In cazul conductei din fata blocului E24, expertii au stabilit ca avea durata de functionare depasita cu opt ani. Totodata, angajatii responsabili cu detectarea scaparilor de gaz in zona blocului E24 cu numai o luna inainte de explozie au raportat ca nu exista scapari de gaze in caminul de vane din fata blocului, ceea ce nu corespunde masuratorilor efectuate de un alt angajat al E-ON, care spunea ca in zona respectiva existau scapari de gaz.
Deflagratia produsa la subsolul blocului E24 a afectat structura de rezistenta a imobilului, ceea ce a obligat autoritatile sa il demoleze. Dar explozia blocului a afectat iremediabil cele 19 familii care locuiau acolo – doi tineri si-au pierdut viata in explozie, o tanara a ramas cu invaliditate de gradul I, iar 10 locatari au avut nevoie de ingrijiri medicale in regim de internare.
Patru ani de procese
Tragedia celor 19 familii din blocul E24 a continuat dupa explozie, cand s-a apelat la justitie pentru recuperarea materiala si morala a pagubelor suferite. Timp de patru ani, locatarii blocului E24 au fost purtati prin justitie, procesul ajungand sa fie judecat la Oradea in anul 2009, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie la solicitarea inculpatilor. Dupa trei ani de procese, Judecatoria Oradea a dat o sentinta care ar fi multumit victimele exploziei din 2007. Astfel, instanta a decis atunci ca cei sase inculpati, angajati ai E.ON Gaz, in solidar cu E.ON Gaz, sa plateasca despagubiri morale de cate 100 de euro pe zi pentru fiecare locatar de la producerea exploziei pana la plata integrala a despagubirilor, iar pentru fiecare dintre cei 30 de copii din familiile care au locuit in bloc – cate 50 de euro pe zi. Totodata, instanta obliga vinovatii la plata cheltuielilor de judecata, dar si a celor cu demolarea blocului, serviciile medicale de care au beneficiat victimele, plata integrala a locuintelor si a bunurilor pierdute de locatari. Totusi, decizia nu a fost definitiva si irevocabila, iar aparatorii inculpatilor au depus recurs.
50 de persoane, dintre care 30 sunt copii, au ramas pe drumuri din cauza exploziei blocului E24 de pe strada Voievod Gelu din cartierul Dumbrava care s-a produs in 14 septembrie 2007.
Avocatul apararii considera sentinta o gluma proasta
Mihai Ielciu, avocatul fostilor locatari ai blocului E24, a fost bulversat de sentinta data de Curtea de Apel Oradea. „Sentinta pronuntata este un mic dezastru pentru noi, atat sub aspectul laturii penale – reducerea pedepselor – cat si sub aspectul despagubirilor morale – 2.000 de euro de persoana. La atat a fost evaluata suferinta victimelor in cei patru ani petrecuti de acesti oameni pe drumuri. Mai bine le dadea o palma”, a declarat avocatul Mihai Ielciu pentru Graiul Salajului imediat dupa aflarea sentintei. In viziunea avocatului victime-lor, acest aspect al despagubirilor morale este cel mai grav. „Daca dupa patru ani pe drumuri stabilim ca sunt suficienti 2.000 de euro – sentinta pare o gluma proasta”, a subliniat avocatul Ielciu.
E.ON Gaz regreta, dar…
E.ON Gaz Distributie arata, intr-un comunicat remis redactiei Graiul Salajului, ca este obligata sa respecte orice decizie apartinand unei instante de judecata din Romania. „Compania regreta evenimentul produs in anul 2007 in municipiul Zalau, insa astfel de evenimente sunt, practic, imposibil de prevazut si, in general, ele apar pe fondul unui complex nefericit de imprejurari. Din acest motiv, desi instanta a decis ca fostii angajati E.ON sa fie condamnati la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, compania noastra ii va sprijini in continuare in orice demers pe care acestia il vor intreprinde pentru a-si demonstra nevinovatia”, se arata in comunicatul E.ON Gaz.Totodata, furnizorul de gaz asigura populatia ca a depus si depune in continuare toate eforturile pentru a reduce riscurile de producere a unor evenimente nedorite. „Aceste eforturi au un caracter permanent si vizeaza atat investitiile in reteaua de distributie, precum si derularea de campanii de informare si consiliere a consumatorilor privind respectarea regulilor de siguranta in utilizarea gazelor naturale”, mai precizeaza furnizorul.
E24 – o drama de 2.000 de euro
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...