Au inceput sacrificarile porcilor de Craciun. Nu a fost an in care sa nu fi existat persoane afectate de trichineloza. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor le recomanda tuturor salajenilor care sacrifica porci de Craciun si nu numai sa efectueze examenul trichineloscopic inainte de a se infrupta din carnea de porc.
Laboratoare ale DSVSA in pietele din Zalau
Dr. Vasile Chindris, purtatorul de cuvant al DSVSA Salaj a facut unele precizari cu privire la centrele care exista in Zalau pentru efectuare controlului trichineloscopic. Astfel, in piata agroalimentara din centrul Zalaului va funtiona un laborator sanitar veterinar, la fel si in Piasa Astralis. Ambele laboratoare apartin de DSVSA si sunt la dispozitia cetateanului intre orele 8.00-16.00. Mai exista si alte puncte de testare care nu apartin de DSVSA, acestea fiind laboratoarele private. Potrivit lui Vasile Chindris, in situatia in care solicitantii testului trichineloscopic nu vor gasi personalul veterinar la serviciu, pot suna la numarul de telefon afisat obligatoriu pe usa de la intrare in unitate si vor fi serviti in cel mult 15 minute. Pentru analiza este nevoie de o bucata de carne (muschi) de 200-300 de grame. Taxa pentru examenul de trichineloza este de 9 de lei.
In orasele Jibou, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei examenul trichineloscopic se foate efectua in circumscriptiile sanitar-veterrinre din pietele agroalimentare. La sate, examenul trichieloscopic se poate face numai in circumscriptiile sanitere veterinare din centrele de comuna.
Semne ale trichinelozei
Trichineloza este o boala produsa de viermele Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman prin consumul carnii de porc infestate cu acest vierme, Trichinella spiralis vietuieste foarte bine si in carnea de cal, de nutrii, dar mai ales in cea de mistret. Asadar, atentie la vanat! Larvele vii ajung in muschii omului, apoi in circuitul sanguin, putand produce infarct. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carnea consumata. Semnele clinice sunt tulburarile digestive, durerile abdominale, greturi, varsaturi si in special dureri musculare. Uneori aceste semne pot aparea la doua zile de la consumul de carne infestata cu trichineloza, alteori dupa un timp mult mai indelungat. Carnea preparata la temperaturi de peste 100 de grade Celsius prezinta riscuri mai mici, dar cel mai sigur este examenul trichineloscopic, sunt de parere specialistii.