„Gradul de suportabilitate al populatiei este mic, iar economia nu a repornit de asemenea maniera incat sa putem majora preturile la nivelul la care il cer distribuitorii”, a spus Petre Lificiu, presedintele ANRE.
Cei doi mari distribuitori de gaze naturale din Romania, E.ON Romania si GDF SUEZ Energy Romania, au solicitat ANRE majorarea cu 17% si respectiv 11% a pretului gazelor livrate populatiei, incepand cu 1 aprilie, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.
„Acestia isi justifica solicitarile prin reglementarile existente si spun ca vor sa-si recupereze banii pe gazele naturale care le-au achizitionat”, mai spun sursele citate.
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat ca autoritatea de reglementare nu a luat inca o decizie in acest sens.
„In prezent ne consultam cu toate institutiile fundamentale din tara, pentru a putea lua o decizie corecta: cu Banca Nationala a Romaniei, cu Institutul National de Statistica, dar si cu ministerele Economiei, al Finantelor si cel al Muncii. Oricum, gradul de suportabilitate al populatiei este mic, iar economia nu a repornit de asemenea maniera incat sa putem majora preturile la nivelul la care il cer distribuitorii”, a precizat Lificiu.
Pe parcursul anului trecut, ANRE a decis ieftinirea gazelor pentru consumatori de doua ori: la 1 mai 2009, ANRE a redus pretul cu 3% la factura finala de gaze, iar de la 1 iulie, cu 5%.
ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.
E.ON vrea sa scumpeasca gazele
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...