Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a fost adoptata de Parlament.
"Ca initiator am numit aceasta lege, legea impotriva birocratiei. Este o lege care a spart tiparele puterii statului in fata cetateanului, care reduce avize si statul la cozi, la mila sau bunul plac al functionarului public care nu-si face treaba", spune initiatorul proiectului, liberalul Florin Roman.
Cateva dintre noutatile mai importante:
Pentru construirea, reabilitarea, extinderea si consolidarea de locuinte unifamiliale, construirea de anexe gospodaresti si construirea de imprejmuiri nu mai sunt necesare: – Avizul serviciilor deconcentrate ale autoritatilor centrale privind protectia sanatatii populatiei; – Avizul Comisiei Tehnice de Circulatie pentru locuintele unifamiliale situate pe strazi de categoria II si III si care nu sunt in zona de intersectie cu sens giratoriu. Eliberarea certificatului de urbanism solicitantului se face in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, termen redus fata de cel de 30 de zile cum este in prezent. Autorizatia de construire se emite pentru executarea lucrarilor de baza si a celor aferente organizarii executarii lucrarilor, inclusiv pentru executarea lucrarilor de racorduri si bransament la retelele publice de apa, canalizare, gaze, termice, energie electrica, telefon, televiziune prin cablu si altele asemenea in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentatiei.
La solicitarea justificata a beneficiarilor, autorizatiile de construire se emit in regim de urgenta in termen de pana la 7 zile lucratoare, cu perceperea unei taxe pentru emiterea de urgenta, termen redus fata de 15 zile cum este prevazut in legislatia in vigoare.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei refuzul nejustificat de emitere a autorizatiei de construire/desfiintare si/sau a certificatului de urbanism in termenul prevazut de lege pentru documentatiile complete.
Primariile pot demola constructiile, proprietate a unitatii administrativ-teritoriale, aflate in stare avansata de degradare si care pun in pericol siguranta publica, cu exceptia constructiilor monument istoric, pe baza de autorizatie de desfiintare. Legea instituie introducerea unor mecanisme de simplificare pentru avizare prin realizarea comisiei pentru acord unic si obtinerea avizelor electronic prin corespondenta directa intre autoritatile statului si entitatile cu atributii in domeniu.
Autoritatile administratiei publice de la nivel judetean si de la nivelul municipiilor resedinta de judet competente au obligatia de a organiza in cadrul structurilor de specialitate prestarea serviciilor privind obtinerea, contra cost la cererea solicitantului, a avizelor si acordurilor necesare autorizarii executarii lucrarilor de constructii prin intermediul Comisiei pentru acord unic.
In situatia obtinerii avizelor si acordurilor prin intermediul Comisiei pentru acord unic, corespondenta dintre autoritatatile publice competente cu autorizarea constructiilor si emitentii de avize se va realiza prin intermediul portalului http://www.edirect.e-guvernare.ro/.
E oficial. Ce modificari sunt la legea pentru case si constructii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...