Conducerea celei mai mari unități medicale din Sălaj solicită Consiliului Județean suplimentarea numărului de posturi, ca urmare a creșterii volumului de activitate în unele secţii. Spitalul cere, de asemenea, modificări ale unor denumiri de compartimente, servicii și birouri, crearea de noi compartimente, transformarea unor compartimente în secții, precum și mutări sau transformări ale unor posturi. Solicitarea Spitalului Județean de Urgență Zalău va fi supusă votului consilierilor în ședința din 23 iulie.
Conducerea Spitalului Județean consideră oportună, de exemplu, mutarea unui post de psiholog principal clinician din cadrul Secţiei Nefrologie (Staţia de Dializă), în cadrul Cabinetului de Psihiatrie din Ambulatoriul integrat. Contextul epidemiologic de coronavirus a favorizat creşterea considerabilă a numărului de cazuri cu patologie psihiatrică şi a crescut adresabilitatea către psihologii din cadrul acestui cabinet de Psihiatrie adulţi, spun reprezentanții unității medicale.
O altă propunere vizează transformarea unui post vacant de referent de specialitate I din cadrul Serviciului de
Achiziţii publice, contracte-aprovizionare, într-un post de magaziner, pentru a putea fi scos la concurs. În cadrul acestui serviciu, referentul de specialitate s-a pensionat în iunie 2021 și, având în vedere specificul activității din acest serviciu, nu se impune funcționarea cu personal cu studii superioare în cadrul magaziei din Biroul de Aprovizionare, fiecare angajat având aceleaşi atribuţii în fişa postului. În acest moment, în cadrul magaziilor din Biroul de Aprovizionare sunt angajaţi 4 magazineri, existenţa unui post de referent de specialitate I, cu studii superioare, cu atribuţii de magaziner conducând la situaţii discriminatorii, scrie în raportul care însoțește proiectul de hotărâre.
Conducerea unității spitalicești solicită și suplimentarea numărului de posturi de medic în mai multe specialităţi, datorită numărului tot mai mare de pacienți din ultima perioadă. Se cere un medic specialist în plus la Secţia Psihiatrie, deoarece în ultimii ani numărul pacienților cu afecțiuni psihiatrice tratați în spitalizări de zi și spitalizări continue a crescut foarte mult. De asemenea, pandemia de coronavirus a favorizat creşterea considerabilă a numărului de cazuri cu patologie psihiatrică.
Încă un medic primar ar fi necesar la Secţia Obstetrică- Ginecologie, deoarece numărul pacientelor cu afecțiuni ginecologice tratate în spitalizări de zi și spitalizări continue a crescut foarte mult. Ȋn statul de funcții sunt aprobate 7 posturi medici, specialitatea Obstetrică- Ginecologie.
O altă cerință e suplimentarea numărului de posturi cu 1 medic specialist, specialitatea Chirurgie Infantilă, în Compartimentul Chirurgie – Ortopedie Infantilă, deoarece în acest moment nu există linie de gardă continuă, existând totodată foarte multe traumatisme şi accidente rutiere în care sunt implicaţi pacienţii pediatrici. Se întâmpină greutăţi în a transfera aceşti pacienţi pediatrici în centrele universitare, care sunt supra-aglomerate, spun reprezentanții unității medicale. În statul de funcții sunt aprobate 2 posturi de medici, specialitatea Chirurgie Infantilă. Normativul de personal prevede între limita minimă și maximă un număr de 2, respectiv 3 posturi de medici, incluzând ambulatoriul de specialitate, pentru cele 10 de paturi existente în secţie.
Pe Secţia Medicină Internă, ar fi nevoie de încă 1 medic specialist, specialitatea Gastroenterologie şi 1 medic specialist Medicină Internă, deoarece în ultimul an numărul pacienților cu afecțiuni gastroenterologice a crescut foarte mult, în special pentru patologiile ulcer gastric şi duodenal, ciroze hepatice, hepatite cronice cu virusurile B, C, D. De asemenea, numărul pacienţilor tratați în spitalizări de zi și spitalizări continue, cu patologii specifice
medicinei interne (pancreatite, septicemii) a fost pe un trend ascendent.
Alte 6 posturi suplimentare sunt solicitate pentru Ambulatoriul Integrat cu Cabinete de Specialitate. E vorba de posturi cu normă întreagă, pentru specialităţile Psihiatrie, Cardiologie, Medicină internă (câte 1 medic specialist şi câte 1 asistent medical pentru fiecare specialitate). Adresabilitatea pentru aceste specialităţi a crescut considerabil, listele de aşteptare pentru programări fiind deja foarte lungi.
Unitatea medicală mai cere suplimentarea unui post de medic specialist pentru Ambulatoriul Integrat cu
Cabinete de Specialitate, post cu normă întreagă pentru specialitatea OtoRinoLaringologie, care
să deservească cu jumătate de normă Cabinetul de OtoRinoLaringologie, aflat în relaţie contractuală cu CAS Sălaj,
şi cu jumătate de normă să deservească Cabinetul de Medicina Muncii, pentru examenele medicale periodice
pentru care adresabilitatea a crescut în mod deosebit.
Mai e nevoie de 1 medic primar, specializarea Medicină de laborator, pentru Laboratorul de Analize Medicale, unde adresabilitatea a crescut în mod deosebit din cauza contextului epidemiologic actual, dar și a diversității crescute de
servicii oferite.
Suplimentarea organigramei cu un post de farmacist, specialitatea Farmacie generală, pentru farmacia cu circuit închis din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău este o altă solicitare a unității medicale.
În cadrul Blocului Operator, mai este nevoie de un referent de specialitate, pentru a deservi gestiunea materialelor de osteosinteză şi elementele endoprotetice. Potrivit reprezentanților spitalului, solicitarea e justificată de numărul
mare de intervenţii chirurgicale efectuate ( 1.037 în 2019, 836 în 2020 şi 836 de la începutul acestui an până în prezent), cu o complexitate deosebită de materiale de osteosinteză şi componente ale endoprotezelor de
şold şi de genunchi.
Organigrama Spitalului Județean de Urgență Zalău, cea mai mare unitate medicală din județ, cuprinde în total 1.548 posturi, din care 68 sunt posturi de conducere, iar 1.480 posturi de execuție.
E bine de știut un lucru, piticu repetent ajuns premier a dat o ordonanță ca o parte din contribuțiile la sănătate să fie dirijate către clinicile private, asta e problema lui. Efectul va fi acela că vor scădea nr de paturi în spitalele de stat și astfel de solicitări de creștere personal la spitalele de stat vor fi greu de aprobat !
Stiu o familie de medici tineri care au vrut sa vina inapoi acasa in Zalau, dar nu au fost primiti in spitalul din Zalau. In schimb, au fost primiti cu bratele deschise la spitalul din Baia Mare. Deci au plecat acolo.
Despre ce vorbiti acolo?
Piticul de la Zalau si-a facut pe deplin datoria sau imi vei spune ca nu-i treaba lui aceea cu conducta de apa de zilele trecute?
Amice, chiar nu știu care e piticu de Zalău, luminează-ne !
Nimeni nu a observat ca se transforma Compartimentul de Recuperare in Sectie de Recuperare si se infiinteaza doua posturi de conducere? Nimeni nu ghiceste al cui va fi un post de conducere? Pe baza de profesionalism, normal!!!! Vai de capul lui spital, cu manager al casei, la ordin…