Pe site-ul Fiscului, sunt disponibile formularele care trebuie completate pentru a beneficia de reducerea datoriilor către stat. Au fost publicate notificarea și cererea de anulare a dobânzilor și a penalităților, care trebuie depuse până cel târziu în 25 noiembrie.
Potrivit legislației, debitorii care intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor bugetare accesorii pot notifica organul fiscal cu privire la intenţia lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, sub sancţiunea decăderii.
Formatul electronic al notificării si a cererii de anulare se găsește pe site-ul www.anaf.ro-secțiunea-Declaratii electronice-Formular D11.
Notificarea și/sau Cererea de anulare se poate depune la registratura organului fiscal central competent, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în SPV, prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în SPV, prin intermediul serviciului SPV.
După primirea notificării, organul fiscal verifică dacă debitorul şi-a îndeplinit obligaţiile declarative, efectuează stingerile, compensările şi orice alte operaţiuni necesare în vederea stabilirii cu certitudine a obligaţiilor bugetare ce constituie condiţie pentru acordarea facilităţii fiscale.
Organul fiscal eliberează din oficiu certificatul de atestare fiscală (CAF), pe care îl comunică debitorului, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii notificării.
Pentru debitorii care au notificat organul fiscal, dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile care pot face obiectul anulării se amână la plată în vederea anulării. Procedura de executare silită nu începe sau se suspendă, după caz, pentru obligaţiile accesorii amânate la plată.
Obligaţiile accesorii amânate la plată nu se sting până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, în cazul în care debitorul nu depune cerere de anulare a accesoriilor.
Persoanele fizice, iertate de jumătate din datorie
Concret, persoanele juridice și autoritățile de stat pot beneficia de anularea tuturor dobânzilor și penalităților, dacă datoriile principale sunt achitate integral până la 25 noiembrie 2024.
În cazul persoanelor fizice, cei care au o datorie restantă la 31 august 2024 de până la 5.000 lei inclusiv și plătesc, până la 25 noiembrie 2024, jumătate din suma principală, vor beneficia de anulare a jumătate din suma restantă, dar și de anularea tuturor dobânzilor și penalităților.
În cazul în care datoria restantă la data de 31 august 2024 depășește 5000 lei și plătesc, până la 25 noiembrie 2024, 75% din suma principală, vor beneficia de anularea a unui sfert din această sumă restantă și anularea tuturor dobânzilor și penalităților.
În cazul firmelor, se anulează toate accesoriile (dobânzi, penalități) aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt achitate integral datoriile până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024. Se anulează toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF.
De asemenea, sunt anulate toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, și stinse cu întârziere până la 31 august 2024, precum și toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal.