E oficial! După vacanța prelungită de primăvară a elevilor, cursurile se vor derula după aceleași scenarii ca și până acum. Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întâlnire cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, menită să clarifice anumite aspecte privind sistemul educațional, precum și tema de maximă importanță pentru toți românii, și anume modalitatea de derulare și de finalizare a anului școlar 2020-2021, în condiții de siguranță, pentru toți participanții la procesul de învățământ.
“În ceea ce privește reluarea cursurilor după actuala vacanță, se vor aplica aceleași scenarii pe baza cărora s-a desfășurat activitatea didactică în acest semestru. Obiectivul principal este reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil, dar acest lucru depinde direct de evoluția epidemiologică”, precizează Administrația Prezidențială.
În cadrul discuției, Klaus Iohannis “a apreciat acțiunile Ministerului Educației referitoare la campania de vaccinare, pentru comunitățile școlare și universitare, și a evidențiat totodată, necesitatea procesului de vaccinare. Imunizarea într-un număr cât mai mare a personalului din sistemul de învățământ, va permite desfășurarea în siguranță a cursurilor, atît cadrele didactice, cât și elevi, fiind astfel protejați, împotriva infectării cu Sars-Cov 2”, potrivit administrației prezidențiale.
Așadar, în funcție de rata de infectare și de nivelul de incidență din fiecare localitate, avem 3 scenarii de participare la cursuri.
În scenariul 1, avem participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. În aceste localități, incidența cumulată în ultimele 14 zile trebuie să fie mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
Scenariul 2 de funcționare presupune participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea acelorași măsuri și norme de protecție, existente, ca și până acum. Elevii celorlalte clase, din ceilalți ani de studiu, vor participa zilnic la ore în sistem online. Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitățile încadrate în scenariul 2 este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.
Scenariul 3, și unul dintre cele mai problematice, de altfel, aduce preșcolarii și elevii claselor ciclului primar, fizic, la școală. Apoi, avem participarea zilnică, în școli, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, și a celor din clasele termiale din învățământul profesional și postliceal, cu prezența fizică a până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale. Și aici, se vor respecta cu rigurozitate purtatul măștii de protecție, dezinsecția și menținerea distanței. Celelalte clase vor participa la ore prin intermediul internetului. În aceste localități, incidența cumulată în ultimele 14 zile a infecțiilor cu coronavirus este mai mare de 3/1.000 de locuitori.
O altă temă de discuție a vizat nevoia de consolidare a unor conduceri performante la nivel preuniversitar. Astfel că, în perioada ce urmează, Ministerul Educației va stabili metodologia și criteriile pentru organizarea concursurilor de ocupare a posturilor de directori și directori adjuncți.
Dacă s-a bucurat cineva de aceasta pandemie atunci cu siguranța aceia au fost cadrele didactice și elevii! Vacanța , vacanța , on line putea fi făcut și de pe luna , salariile au venit la timp…Ce mai ? Trai pe vătraii! Călătoria continua! Din zori pana in seara dezvoltam o tara!