Facilitati pentru familiile sarace, daca…
Reabilitarea termica a blocurilor vechi reprezinta un deziderat mai vechi al guvernelor care s-au perindat la conducerea tarii in ultimii 7 ani. In prima faza, legea stipula ca, pentru acoperirea costurilor de productie, vor contribui, in egala masura asociatiile de locatari, primariile si guvernul. Dar masura s-a dovedit ineficienta deoarece, pana in momentul de fata, la nivel national, au fost anvelopate termic mai putin de 100 de blocuri de locuinte.
Legea a fost modificata, miercuri, 4 martie, prin ordonanta de urgenta, de noul guvern, iar familiile cu posibilitati financiare reduse au acum sansa sa poata sustine lucrarile de izolare termica. Prin noile prevederi legislative, administratiile locale pot decide sa suporte contravaloarea lucrarilor de reabilitare termica a apartamentelor pentru proprietarii care nu au posibilitati materiale si, mai mult, finantarea va proveni, in proportie de 50% de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, 30% – de la bugetele locale si 20% – de asociatiile de proprietari (cu 13 procente mai putin fata de vechea lege).
Autoritatile administratiei publice locale pot prelua partial sau integral cheltuielile care revin asociatiei de proprietari si pot decide ulterior masurile prin care suma corespunzatoare celor 20 de procente va fi recuperata.
De asemenea, primariile pot decide preluarea partiala sau integrala a costului lucrarii pentru proprietarii care nu pot plati sumele ce le revin.
Lucrarile obligatorii sunt izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si usilor, inclusiv la intrarea de acces din blocuri, cu tamplarie performanta energetic, termoizolarea si hidroizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei, dar si peste subsol, daca sunt locuinte (proprietate a persoanelor fizice) la parter.
Ministrul Vasile Blaga a declarat ca in acest an au fost alocate 360 de milioane de lei pentru izolarea termica, suma fiind de 23 de ori mai mare comparativ cu 2008. Suma necesara pentru reabilitarea unui apartament este de aproximativ 3500 de euro, din care 750 de euro revin proprietarului.
Noul act normativ aprobat, miercuri de, Guvern se refera la lucrari pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.
9 asociatii din Zalau vor reabilitarea blocurilor
Conform informatiilor primite de la biroul de relatii cu presa al primariei Zalau, la Directia Patrimoniu sunt depuse 9 dosare din partea asociatiilor de proprietari, in vederea reabilitarii termice a cladirilor, iar in proiectul de buget pe 2009, sunt cuprinse sume destinate acestor actiuni. Primarul Radu Capilnasiu este de acord cu reabilitarea termica, dar nu agreeaza ideea prin care bugetul local sa sustina financiar si proprietarii care nu isi permit sa achite costul lucrarilor.
„In nici o tara dezvoltata proprietarul nu este absolvit, pe criterii sociale, de obligatiile pe care le are legat de acea proprietate; si in legislatia romaneasca exista prevederi referitoare la obligatiile proprietarului de a-si renova cladirile, fatadele. Cu toate ca acest program de reabilitare termica ar fi benefic prin realizarea de catre populatie de economii ulterioare, ameliorare a problemelor legate de mediu, dar si pentru refatadarea blocurilor, nu pot sa fiu de acord cu realizarea lucrarilor doar cu fonduri de la buget, fara contributia proprietarului. Daca reabilitarea termica s-ar realiza doar cu bani de la bugetul de stat cel local, asta ar putea insemna cresterea impozitelor si taxelor, pentru a putea fi suportate aceste cheltuieli”, a declarat Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.