O serie de evenimente dedicate marcării Nopții Europene a Muzeelor s-au derulat, sâmbătă, la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. După doi ani de pauză, părinții i-au dus pe copii la activitățile care s-au organizat în curtea Muzeului, au vizitat expoziția de bază și au rămas până târziu pentru a se bucura de primul concert în aer liber organizat după perioada de restricții cauzate de pandemia de Covid-19 la Zalău.

Activități pentru copii de toate vârstele

În curtea Muzeului din Zalău au fost organizate, sâmbătă, activități pentru copii și părinți. Zălăuanii care au vrut să le ofere copiilor o după-amiază atractivă i-au adus la atelierele puse la dispoziție de către organizatori. Au avut parte, în cadrul programului, de pictură pe față cu simboluri antice și nu numai, copiii au putut să își creeze propriile coroane după modelul celor purtate de regii și reginele României sau să-și realizeze propriile jucării – fluturași și albinuțe. Foarte căutat a fost atelierul de olărit, unde copiii au modelat diferite obiecte din lut, apoi s-au jucat colorând dinozauri sau decorându-și în culori rame pentru fotografii. Cei mai îndrăzneți dintre participanți au creat ad-hoc o expoziție a viitorului, alegând obiecte din viața cotidiană pe care le-au considerat a fi potrivite pentru a fi expuse ca piese de muzeu în viitor. Sau au participat la competiția de tras cu arcul. Un atelier aparte a fost cel dedicat visurilor: copiii de toate vârstele au scris pe bilețele ce își doresc în viață în următorii cinci ani, au închis biletelul într-o sticluță pe care au colorat-o chiar ei, și-au notat numele pe o etichetă, apoi au predat-o spre păstrare celor de la Muzeu; peste cinci ani, organizatorii vor deschide sticluțele cu vise și împreună cu micii participanți de acum vor căuta să vadă dacă aceștia și-au împlinit visurile.

Așa că în curtea Muzeului din Zalău au răsunat până târziu glasurile copiilor care s-au bucurat să participle la Noaptea Muzeelor, fie că a fost prima oară, fie că au revenit aici.

Vizită la Muzeu și cu trăsura virtuală

Muzeul Județean de Istorie și Artă a fost deschis pentru vizite gratuite până la miezul nopții. Unii s-au bucurat să revadă expoziția de bază, alții au descoperit pentru prima dată noua față a Muzeului din Zalău. Un punct de atracție aparte a fost călătoria virtuală cu trăsura prin Zalăul vechi, în sala Clio High Tech, acolo unde îți pui ochelarii VR și ești transbordat în timp și spațiu.

Tot sâmbătă s-a dat startul Clubului de film documentar de la Muzeu. În Biblioteca Muzeului a avut loc proiecția Crulic, ”Drumul de dincolo!”, realizat în 2011 de Anca Damian. Proiecțiile din cadrul Clubului de film documentar vor avea loc din două în două săptămâni, miercurea, de la ora 19,00.

Concert în aer liber


Cine nu-i cunoaște pe Marius Sălăjean, Mihai Maja, Ovidiu Grec și Ramona Gordan? Cei care nu i-au cunoscut până acum, au avut ocazia să-i vadă sâmbătă seara în concertul organizat în curtea Muzeului. Trupa Sold Out a reușit să atragă public de rock la Muzeu și pentru aproape două ore a delectat iubitorii de muzică bună cu piese devenite clasice. Chiar și cei mici, care au rezistat până la ora târzie a concertului, au intrat în atmosferă și au dansat, au cântat și au aplaudat alături de părinți și bunici. Atmosfera relaxată, antrenantă, și dorul de a interacționa cu ceilalți, după perioada lungă de restricții, a transformat primul eveniment public din Zalău într-o sărbătoare a comunității care își dorește să revină la normalitate.