Alimentele de baza la romani s-au scumpit considerabil in cei cinci ani de criza. Unele produse s-au scumpit chiar cu suta la suta. Tabloul este unul dezastruos daca luam in considerare si taierile salariale care au avut loc in 2010 sub guvernarea Boc. Econtext arata cum s-au majorat preturile la 15 alimente de baza, din 2008 pana in 2013. Pretul cartofilor si al carnii de oaie s-a dublat. Preturile comparate sunt cele inregistrate in luna mai a anului 2008 si aceeasi luna a anului 2013. Pretul unui kilogram de cartofi a sarit de la 0,98 de lei pe kilogram la 2,08. Carnea de oaie s-a scumpit de la 4,46 lei pe kilogram viu la 9,01. Fasolea boabe s-a scumpit cu 67 la suta, de la 5,2 la 8,66 lei/kilogram; carnea de vita cu 62 la suta. Mierea de albine costa acum 20 de lei kilogramul, comparativ cu 2008, cand avea pretul de12 lei pe kilogram. Salata, branza de vaca si carnea de pui s-au scumpit cu 50 de procente, iar laptele de vaca a inregistrat o crestere de pret de 37 la suta. Carnea de porc (kilogram viu) costa cu 26 la suta mai mult, castravetii si ceapa uscata s-au scumpit cu 20 de procente. Ouale costa acum 0,37 lei bucata, fata de 0,32 lei in 2008. Toamna si iarna, pretul oualor in magazine este mult mai mare, ajungand la 0,6 -0,7 lei pe bucata. Morcovii costa cu 0,5 lei mai mult pe kilogram, avand acum un pret de 3 lei pe kilogram. Daca am putea trai doar cu varza, toata lumea ar fi fericita. Este singurul produs care s-a ieftinit cu 0,13 bani pe kilogram, in cei cinci ani de criza.