Printr-un proiect de Ordonanță de Urgență, Ministerul Educației propune transport gratuit pentru elevi și studenți. Proiectul ministerului vine la mai puțin de o lună după ce Executivul a eliminat această facilitate, pe motiv că banii astfel economisiți vor fi folosiți pentru investiții în sistemul de învățământ.
Proiectul de OUG inițiat de Ministerul Educației pentru modificarea Legii educaţiei naţionale prevede gratuitate pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, pentru serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
Potrivit propunerii, elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.
Un alt element de noutate este decontarea cheltuielilor de transport și pentru distanțe mai mari de 50 de km. Astfel, în situația în care elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km beneficiază de decontarea sumei aferente distanței de 50 km, sumă căreia i se adaugă 1 leu/km/lună,
Operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime/kilometru/lună și să asigure transportul rutier al elevilor. În acest sens, s-a stabilit faptul că autoritățile de reglementare în domeniul asigurării transportului vor stabili normele de aplicare și de monitorizare a modului în care operatorii de transport rutier vor respecta noile prevederi legale.
Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii, calculate în funcție de distanța de la domiciliu la unitatea de învățământ preuniversitar, pornesc de la 30 de lei pentru 3 km și ajung la 171 de lei pentru 50 de km.
Ministerul Educației a mai propus ca elevii din învățământul preuniversitar acreditat sau autorizat, precum și elevii etnici români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român, să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice.
De asemenea, în condițiile în care principiul de bază în stabilirea cuantumului unui abonament constă în calcularea, de regulă, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numărul de zile lucrătoare dintr-o lună (21-22/30-31), există situații în care tariful corespunde unui număr total de zile/lună (30-31), fără niciun fel de reducere specifică principiului abonamentelor lunare.
Pentru a susține interesele elevilor, Ministerul Educației solicită reanalizarea tarifelor în aceste situații punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurențiale, cu grave consecințe cu privire la asigurarea dreptului la educație.
În a doua jumătate a lunii februarie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care s-a eliminat gratuitatea transportului cu trenul pentru elevi și s-a introdus un tarif redus cu 50%. “Nu există nimic gratuit pe lumea asta”, afirma atunci premierul Florin Cîțu. Potrivit premierului, “subvenţia înseamnă că luăm banii din taxele cetăţenilor şi îi alocăm aici, în loc să îi alocăm în altă parte”.
Deputații și senatorii circulă gratuit cu trenul, dar și cu avionul
Potrivit Legii 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputații și senatorii beneficiază de transport gratuit. “Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator”, scrie în textul legii.
De asemenea, parlamentarii primesc, săptămânal, un bilet de avion dus-întors gratuit.
Ei primesc și bani de cazare în capitală. Mai exact, li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe baza de declarație pe propria răspundere, o sumă forfetară pentru acoperirea chetuielilor de cazare în București.
În scopul exercitării mandatului în circumscriptiile electorale, deputatilor și senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților, respectiv al Senatului pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Pot fi decontate, astfel, cheltuielile cu salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, precum și cheltuieli pentru bunuri și servicii: chiria pentru sediul birourilor parlamentare, energia electrică, gazele naturale, energia termică și apa caldă, cheltuieli de salubritate, apa curentă și canalizare, alți furnizori (de exemplu pază sediu), benzina, motorina, lubrifianți pentru transport auto în circumscripție, furnituri și materiale de birou, consumabile pentru computere, consumabile pentru aparatura de multiplicare, cheltuieli protocol pentru primirea invitaților străini și români, materiale și ustensile pentru curățenie, diurna, cazarea și transportul angajaților și colaboratorilor birourilor pentru deplasarea în circumscripție și la Parlament, reparația bunurilor din dotarea birourilor, publicații și abonamente la presa locală și națională, cărți, cost abonament suplimentar telefon mobil, solicitat peste cel standard, cost convorbiri telefon mobil care depășesc abonamentul – numai pentru numărul alocat de la Cameră și numai convorbirile naționale, abonament și cost trafic pentru card date și acces le internet pentru laptop și telefon mobil, anunțuri în mass-media, obiecte de inventar, reparații curente și igienizări efectuate la sediul birourilor parlamentare, convorbiri pe liniile de telefonie fixe – numai convorbiri naționale, abonament și trafic internet la sediul biroului parlamentar, elaborare și actualizare pagina web, abonament TV cablu sau satelit, expedieri poștale, cost servicii medicale la angajarea personalului în cadrul birourilor.
.