Elevii claselor a VIII-a si a XII-a au revenit marti, 2 iunie, la scoala, pana pe 12 iunie, pentru a participa la cursurile de pregatire in vederea examenelor nationale. Totul, dupa aproape 3 luni de pauza, din cauza pandemiei de coronavirus.
rn
Participarea elevilor este optionala, iar scolile au fost obligate sa ia masuri pentru desfasurarea orelor in conditii de siguranta.
Pentru elevii care nu vor participa fizic la pregatire in vederea sustinerii examenelor nationale vor fi organizate activitati de pregatire online sau de pregatire alternativa.
In aceasta perioada, durata activitatilor petrecute de elevi in salile de clasa nu va fi mai mare de 3 ore pentru elevii de liceu si de 2 ore pentru elevii de gimnaziu, iar pentru elevii care studiaza in limbile minoritatilor nationale, activitatea de pregatire nu va dura mai mult de 4 ore pentru elevii de liceu si 3 ore pentru gimnaziu.
rn
Conditiile in care se vor desfasura cursurile de pregatire
rn
Conform ordinului comun al ministrilor Educatiei si Sanatatii, scolile trebuie sa respecte anumite reguli:
La intrarea in scoala va fi masurata temperatura de catre cadrul medical care va asigura asistenta medicala pe intreaga durata a desfasurarii activitatilor; in situatia in care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezinta simptome sau exista suspiciunea ca starea sa de sanatate este precara, nu i se va permite accesul in unitatea de invatamant si i se va recomanda sa se adreseze medicului de familie;
Parcursul prin curtea scolii pana la intrarea in unitatea de invatamant se va realiza pe un traseu bine delimitat si semnalizat, respectand normele de distantare fizica; elevii vor fi insotiti de catre cadrul didactic de la accesul in unitatea de invatamant pana in sala de clasa si apoi, dupa finalizarea activitatilor, vor fi condusi pana la iesire;
La intrarea in scoala vor fi asigurate materiale si echipamente de protectie (covorase dezinfectante, masti de protectie, substante dezinfectante pentru maini etc.);
Se realizeaza curatenia si dezinfectarea pardoselilor, a obiectelor din sala de curs (pupitre/mese, scaune), a clantei usii, cremonului de la geamuri, pervazului ferestrei, prin stergere cu apa si detergent, apoi cu substante biocide, inainte si dupa fiecare serie de elevi prezenti la activitatile de pregatire;
Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic vor purta masca de protectie pe durata activitatilor si isi vor igieniza regulat mainile cu substante dezinfectante sau cu sapun;
In situatia unitatilor de invatamant care vor realiza activitatile de pregatire in doua schimburi, intre acestea va fi prevazut un interval de doua ore pentru dezinfectarea/igienizarea cu substante biocide si aerisirea salilor pentru o perioada de cel putin o ora;
In perioada desfasurarii activitatilor de pregatire, pauzele intermediare vor fi programate decalat, astfel incat elevii de la grupe diferite sa nu interactioneze fizic;
Grupele de elevi vor pastra aceeasi sala de clasa pe toata perioada desfasurarii activitatilor de pregatire;
Colectarea mastilor purtate se va face in locuri speciale, semnalizate corespunzator, amenajate in unitatea de invatamant.
De asemenea masurile generale de prevenire si protectie in salile de clasa, prevede ca accesul sa fie organizat astfel incat sa fie asigurata o suprafata minima de 4 mp pentru fiecare persoana, sa se pastreze o distanta minima de 2 m intre oricare doua persoane apropiate si sa nu fie permis accesul persoanelor a caror temperatura corporala, masurata la intrarea in incinta, depaseste 37,3°C.
rn
Masuri luate in judetul Salaj
rn
Primaria Municipiului Zalau anunta ca in vederea asigurarii masurilor de prevenire si limitare a eventualelor imbolnaviri cu noul Coronavirus, la unitatile de invatamant unde sunt programate cursuri pentru pregatire si examene au fost demarate actiuni de dezinfectie
"(…) Sunt cuprinse 15 unitati de invatamant la care va fi efectuata dezinfectia salilor de clasa, holurilor, spatiilor sanitare, salilor profesorale si spatiilor comune. Alte doua noi actiuni similare vor fi efectuate inainte de Evaluarea Nationala si Bacalaureat. (…) Au fost distribuite unitatilor de invatamant si solutiile dezinfectante. De asemenea, au fost alocate din bugetul local fonduri in vederea achizitiei de aparate pentru termoscanare.
In ceea ce priveste mastile de protectie, acestea sunt asigurate de catre Ministerul Educatiei Nationale, insa, in cazul in care situatia o va impune, Primaria Municipiului Zalau poate pune la dispozitia Inspectoratului Scolar Judetean un stoc pentru 2-3 zile", mai transmit reprezentantii Primariei Zalau.
rn
Mastile sunt obligatorii
rn
Totodata, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj anunta ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a distribuit mastile chirurgicale pentru fiecare judet, asigurandu-se, astfel, buna organizare si desfasurare a programului de pregatire pentru elevii claselor a VIII-a si a XII-a/a XIII-a.
Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a luat toate masurile necesare pentru ridicarea mastilor de catre fiecare unitate de invatamant, in zilele de sambata, 30 mai 2020 si luni, 1 iunie 2020, conform unei planificari.
rn
Inscrieri pentru Evaluare nationala si Bacalaureat
rn
Marti, 2 iunie, au inceput inscrierile pentru Evaluarea Nationala. Absolventii clasei a VIII-a se pot inscrie pana in 5 iunie pentru sustinerea examenului, iar prima proba o vor sustine in 15 iunie. Pentru sustinerea Bacalaureatului, inscrierile se vor desfasura de miercuri, 3 iunie, pana in 10 iunie. Prima proba scrisa, cea la Limba romana, va fi in 22 iunie.
O sesiune speciala a examenului de Bacalaureat 2020 ar putea fi organizata in luna iulie pentru elevii care nu pot fi primiti in salile de examen, la prima sesiune, din cauza ca au temperatura mai mare de 37,3 grade sau nu se pot prezenta din alte motive de sanatate. Anuntul a fost facut luni, 1 iunie, de ministrul sanatatii, Nelu Tataru, la Europa FM, potrivit digi24.ro.
rn