Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a declarat la Digi24 ca statul roman nu va mai putea sustine plata indemnizatiilor pentru somajul tehnic dupa data de 15 mai, cand se incheie starea de urgenta.
Guvernul lucreaza la un alt plan pentru a rezolva aceasta situatie.
Este vorba de un pachet de masuri prin care angajatorii si angajatii sa fie sprijiniti ca sa-si reia activitatea dupa 15 mai. Masurile se vor adresa urmatoarelor etape si ar putea avea un caracter gradual. Astfel, angajatii ar putea reveni in activitate in etape, cu program redus sau intr-o forma flexibila de munca.
Pe baza unui parteneriat, statul ar putea contribui alaturi de angajator, la o forma de sustinere financiara, orientandu-se catre acele sectoare cu potential.
"Elaboram si alte masuri, care se adreseaza romanilor reintorsi in tara, carora dorim sa le oferim oportunitati pentru a se angaja in Romania, respectiv celor ramasi fara loc de munca, nu sunt in somaj tehnic, li s-a intrerupt activitatea si reprezinta o resursa pe care vrem sa o reantrenam in activitate", a explicat Violeta Alexandru.
Ministerul Muncii a declarat recent ca are cunostinta de situatii in care angajatii aflati in somaj tehnic sunt in continuare chemati la munca.
Totodata, aceasta ii incurajeaza pe salariatii aflati in aceasta situatie sa sesizeze ITM, iar o serie de controle vor fi demarate.
Circa 600.000 de romani au primit pana acum banii din somajul tehnic sustinut de la bugetul de stat. Pana la finalul zilei de luni va fi finalizata plata in totalitate, pentru cererile aferente lunii martie, a declarat, recent, ministrul Muncii.
"La un bilant intermediar, aferent perioadei 16 martie-31 martie, peste 600.000 de romani angajati au fost sprijiniti prin masura somajului tehnic. Peste 50.000 de profesionisti, care lucreaza prin PFA, inreprinderi familiare, sau drepturi de autor au primit sau vor primi astazi sprijinul prin somajul tehnic", potrivit ministrului Muncii.