Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a anuntat duminica, 10 mai, o posibila testare la nivel national cu scopul verificarii gradului de imunizare din randul populatiei, cat si cel de raspandire a coronavirusului.
rn
Astfel, testarea ar putea sa fie efectuata cu ajutorul testelor rapide pentru anticorpi, a spus ministrul Sanatatii, dar este discutata si posibilitatea unor teste combinata cu cele moleculare care se fac in prezent.
rn
"Noi avem o testare pe care o facem, in colaborare cu Institutul National pentru Sanatate Publica si Centrul National pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o sa o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atat starea imunizarii populatiei cat si cea a evolutiei ulterioare. Va incepe dupa 1 iunie. Noi trebuie sa vedem cand s-ar termina pandemia, sau prima etapa a ei. Fiindca, deocamdata nu coboram. Astazi avem 331 de cazuri, dar in contextul in care ieri a fost sambata si testarile sunt mai putine. Facem evaluarea in functie de numarul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde de cum o solicitam. Daca o solicitam doar din teste serologice sau o dublam si cu cele moleculare. in functie si de cazuri, pe zone de focar mare, pe zone de focar mic. O sa testam voluntarii, dar voluntarii pe care ii cautam in anumite focare", a spus ministrul, la Europa FM.
rn
Teste pentru anticorpi, numite teste serologice, se fac in Statele Unite, Spania, Marea Britanie sau Germania. In Romania, o campanie de acest tip a fost anuntata pana acum de Primaria Capitalei in parteneriat cu Institutul Matei Bals, insa este blocata pentru moment.
rn
Testele serologice evidentiaza anticorpii specifici SARS-CoV-2 de tip IgM si IgG. Prezenta anticorpilor specifici de tip IgM sau titrul de anticorpi specifici tip IgG din faza de covalescenta de ≥4 ori mai mare comparativ cu titrul identificat in faza acuta pot fi utilizate drept criteriu de diagnostic pentru pacientii suspecti de infectie SARS-CoV-2 cu rezultate negative la testele de detectie a acizilor nucleici virali, potrivit Comisiei de Microbiologie Medicala a Ministerului Sanatatii.
rn
Metoda recomandata pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 este detectia ARN viral prin Real-Time RT-PCR.