Cartea va fi lansata duminica, 18 august 2019, la ora 13.00, pe scena in aer liber din curtea scolii generale Domnin, cu ocazia aniversarii a 800 de ani de la prima atestare documentara a satului, consemnata la Oradea in 1219. Lansarea va avea loc dupa sfintirea si dezvelirea Monumentului Eroilor din Domnin cazuti in cele doua razboaie mondiale, la care vor participa, alaturi de fiii satului Domnin, Prefectul Judetului Salaj, dl. Florin Florian, Presedintele Consiliului Judetean Salaj, dl. Tiberiu Marc, doua plutoane de defilare si fanfara militara. Dupa acest moment festiv se va deschide si Muzeul Satesc al localitatii.
"Monografia istorica a comunei Somes-Odorhei este o lucrare bine articulata istorico-stiintific, pentru ca surprinde sintetic aspect esentiale ale economiei, demografiei, mentalitatilor si nazuintelor politice din cinci sate salajene de pe Valea Somesului in epoca medievala si moderna, pana la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Autorul reconstituie pe baza izvoarelor arhivistice modul de viata si framantarile unei populatii axate pe cultivarea pamantului, cresterea animalelor si mestesugurile casnice, care in pofida regimurilor de dominatie straina, si-a pastrat identitatea nationala prin limba strabuna, religia crestina, dragostea de neam, obiceiurile si traditiile transmise din generatie in generatie" (Academician Nicolae Edroiu).
Duminica se lanseaza cartea ‘Monografia istorica a comunei Somes-Odorhei, pana in anul 1918’, autor Ioan Ciocian
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...