În 27 septembrie suntem așteptați la urne pentru a ne alege primarii, consilierii locali, președintele Consiliului Județean și consilierii județeni.
Dreptul la vot poate fi exercitat, în cazul alegerilor locale, numai în localitatea de domiciliu, la secţia de votare corespunzătoarea adresei din buletin. Alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi accesând site-ulregistrulelectoral.ro şi introducând datele personale.
Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscrişi pe liste suplimentare dacă dovedesc, cu actul de identitate, că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot.
Cei care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie vor putea vota și ei la acest scrutin pe baza buletinului de identitate, a cărții electronice de identitate, a cărții de identitate provizorii, a pașaportului de serviciu sau a pașaportului de serviciu electronic.
Persoanele care au obținut viza de flotant până în data de 4 septembrie pot să-și exercite dreptul la vot la alegerile locale din 27 septembrie.
Vot uninominal pentru primari și președintele Consiliului Județean
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin vot uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza votului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Atât primarii şi cât și preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali.
Alegătorii vor primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru Consiliul Local, unul pentru Consiliul Judeţean şi unul pentru preşedintele Consiliului Judeţean.
Viceprimarii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale și consiliile judeţene.
Votul în vremea pandemiei
În secția de votare vor avea voie să intre cel mult cinci persoane, care vor purta în mod obligatoriu mască și se vor dezinfecta pe mâini atât la intrare cât și la ieșire.
Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toţi participanţii la procesul electoral, de la alegători până la membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, personalul de pază sau personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare.
Alegătorii vor fi nevoiţi să renunţe la mască o scurtă perioadă de timp, pentru a putea fi identificaţi.
Trebuie păstrată distanța de cel puțin un metru între participanţii la procesul electoral, iar în încăperile unde se votează trebuie făcute dezinfecţii periodice.
Tot din rațiuni de siguranță, alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, apoi îşi va dezinfecta mâinile sau va schimba mănuşile.
De asemenea, după exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe actul de identitate sau documentul de identitate”.
Este recomandat să se asigure, pe cât posibil, circuite separate de intrare şi ieşire din secţie. Tot administraţiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluţie dezinfectantă, precum şi personalul tehnic care va lua temperatura participanţilor şi îi va îndruma pe alegători.
Urna mobilă va merge la bolnavii de coronavirus ultima dată
În cazul urnelor mobile, cei care le însoţesc sunt obligați să poarte mască şi mănuşi, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. Urna specială se va deplasa mai întâi la solicitanţii care nu se pot duce la secțiile de votare din alte cauze decât infecția cu coronavirus. Bolnavii de covid-19 care vor dori să voteze și vor solicita urna mobilă vor fi vizitați ultima dată, pentru a împiedica răspândirea virusului.
Cine ne cere votul pentru fotoliul de primar al Zalăului
Pentru funcţia de primar al municipiului Zalău au intrat în competiția electorală şapte candidaţi: actualul edil, Ionel Ciunt, din partea PSD, Fazakas Nicolae, de la UDMR – actual viceprimar, Florin Iordache, din partea Alianței USR-PLUS, susținut de PNL, – de profesie IT-ist, Ioan Lung, de la Pro România – profesor de matematică, Ludovica Breban, de la ALDE – expert contabil, Adrian Popan, din partea PMP – de profesie inginer, și Alexandru Mureşan, de la PNŢCD – profesor de informatică.
6 candidați se luptă pentru șefia Consiliului Județean Sălaj
În Sălaj, în cursa pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean s-au înscris șase candidați: Dinu Iancu-Sălăjanu (PNL), susținut și de Alianța USR-PLUS, – director al Casei de Cultură a Sindicatelor, Szilagyi Robert (UDMR) – în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Florian (PSD) – fost prefect, Gheorghe Stanciu (PNŢCD) – economist si antreprenor, Teodor Peter (PMP) – specialist în ştiinţe administrative şi manager, şi Valer Crişan (ALDE), consilier juridic şi fost vicepreşedinte al Consiliului Județean Sălaj.
Cu siguranță, va fi o prezența scăzută la vot, covidul pândește. Voi merge și voi vota Ciunt + echipa, realizările îi recomandă pt un nou mandat !
de ce ne-am duce la vot? personal ar trebui sa votez in scoala in care merg copilasii.. sa intru dupa ei nu ma lasa.. dar sa votez, m-ar lasa? eh…
Nu ár trebuie sa merg nimeni ca este covid.Stai acasa! Covid 19 omoara!
12:01 orice altceva dar NU -PSD !”Nu e glumă! Șef de Poliție la doar 28 de ani. Acuzații de influență politică
FOTO: adevarul.ro
SEPTEMBRIE 17, 2018
Proaspat numit de ministrul de Interne, Carmen Dan, ca adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, tânărul de 28 de ani Rolnic Călin va fi la comanda Poliției sălăjene săptămâna aceasta.
Purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea, a precizat pentru Graiul Sălajului, că în perioada 16-19 iulie, seful IPJ Salaj, comisarul sef de politie Stirb Miron Aurel, este planificat in concediu de odihna, iar comanda Inspectoratului va fi asigurata de inspectorul adjunct de politie Rolnic Calin Ionut.
Atat inspectorul sef, Aurel Stirb, cat si adjunctul sau, Calin Rolnic, sunt numiti prin imputernicire pe posturile de conducere de la IPJ Salaj, acestea nefiind ocupate prin concurs. Inspectoratul General al Politiei Romane l-a imputernicit pe Calin Rolnic in functia de adjunct al sefului Inspectoratului de Politie Judetean Salaj in 24 mai.
Numire cu caracter temporar
Numirea lui Calin Rolnic pe functia de adjunct al inspectorului sef IPJ Salaj este cu caracter temporar, pe o perioada de sase luni, pana cand se va organiza un concurs. Calin Rolnic, are 28 de ani si este logodit cu Raluca Ciunt, fiica primarului PSD din Zalau, Ionel Ciunt, fost prefect al Salajului.
Pentru a putea ocupa functia de adjunct la IPJ Salaj, Calin Rolnic a fost mutat pentru 9 zile de la S.I.P.I. Salaj la I.P.J. Salaj, in cadrul Serviciului de Investigarea a Criminalitatii Economice. Apoi, ministrul Carmen Dan a emis un ordin prin care l-a imputernicit pe Calin Rolnic sa indeplineasca atributiile de adjunct al IPJ Salaj pe o perioada de 6 luni.
Sindicaliștii din Poliție acuză
Dumitru Coarnă, presedintele SNPPC, spune ca numirea lui Rolnic nu are la baza criteriile necesare pentru imputernicirea pe un astfel de post important.
“Singurul lui merit pentru a ocupa functia de adjunct este ca este ginerele primarului din Zalau, care este membru PSD, ca si Guvernul. Sunt influente politice prin care s-a facut aceasta imputernicire. Nu a existat in istoria Politiei adjunct la 27 de ani. El, daca ar fi sa candideze la un concurs pentru functia de adjunct, nu indeplineste conditiile prevazute de lege, nici din punct de vedere a experientei, nici din punct de vedere a vechimii de specialitate”, a declarat liderul sindical.
SURSA: Graiul Sălajului”