DSVSA intra in alerta, pentru sarbatori sigure din punct de vedere al consumului alimentar
Pentru ca se apropie Sarbatorile de iarna si salajenii cumpara mai multe alimente decde obicei, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj intensifica controalele in judet si este cu ochii pe producatori, abatoare, distribuitori, transportatori, depozite, comercianti – atat in unitati comeciale autorizate cat si in pietele agroalimentare, in targuri autorizate sau chiar in targuri care se desfasoara ilegal, anunta Mircea Martin, director DSVSA Salaj.
rn
Controalele proprii ale DSVSA specifice sarbatorilor de iarna se deruleaza pana pe data de 7 ianuarie 2018.
Ca in fiecare sezon, inainte de sarbatorile importante din an, se vor face controale mixte, cu echipe formate din reprezentanti ai DSVSA Salaj, comisari de la Protectia Consumatorilor si inspectori ai Directiei de Sanatate Publica Salaj.
rn
Liber la comertul de porci in targuri,
dar in conditii sanitare conforme cu legea
rn
Focarul de pesta porcina africana din judetul Satu Mare a adus restrictii la comercializarea porcilor si in targurile de anumale din Salaj. Mircea Martin spune ca aceste restrictii au fost ridicate, deoarece nu s-au mai inregistrat probleme de la descoperirea focarului. Din 20 noiembrie se pot comercializa din nou porci in targurile de animale din judet. “n Salaj sunt trei targuri autorizate – la Crasna, Nusfalau si Jibou, dar mai sunt trei targuri care functioneaza fara autorizatie, la Hida Ileanda si Somes Odorhei.
Directorul DSVSA Salaj spune ca animalele trebuie sa indeplineasca niste conditii minimale pentru a putea fi puse in vanzare. Sa fie sanatoase, fapt dovedit prin certificatul eliberat de medicul veterinar, sa fie identificate si sa fie transportate cu mijloace de transport autorizate. Animalele se verifica si se inregistreaza la intrarea in targuri, la fel si cele vandute, pentru a se urmari traseul acestora.
Inspectorii DSVSA vor face controale inclusiv pe drumurile publice, pentru a verifica conditiile de transport ale animalelor.
rn
Atentie la trichineloza! Patru persoane
au fost infectate pe parcursul anului
rn
Mircea Martin spune ca numarul persoanelor care sacrifica animale in gospodariile proprii si care fac si analize trichineloscopice la carnea de porc este foarte mic. Din peste 65.000 de porci sacrificati in Salaj, in 2016, s-au dus la laborator doar 2.705 probe, arata datele DSVSA Salaj.
"Este un procent foarte mic. Recomandam cetatenilor ca in toate situatiile in care sacrifica porci sa solicite medicului veterinar sa efectueze examinarea. Sa nu cumpere carne din locuri neautorizate si necontrolate sanitar-veterinar. Carnea si preparatele din carne sa fie achizitionate din carmangerii, macelarii, magazine sau supermarket-uri, iar produsele sa fie tratate termic corespunzator pentru evitarea contaminarii", recomanda Martin.
Sacrificarea porcilor trebuie sa se faca doar in locurile autorizate sanitar-veterinar, mai spune directorul DSVSA Salaj, cu exceptia animalelor care sunt destinate consumului propriu care se pot sacrifica in gospodariile proprii.
Pentru efectuarea examenului pentru depistarea infectiei cu trichineloza la carnea de porc se pot duce mostre medicilor veterinari din comune, imputerniciti de DSVSA, la laboratorul institutiei din hala agroalimentara din Zalau si la doua cabinete veterinare private din Zalau, situate pe strada Kossuth si langa piata Astralis. pretul unei analize variaza intre 10 lei si 20 de lei, iar rezultatul se obtine in circa 30 de minute.
Pentru ca rezultatul analizei sa fie concludent, probele de carne pentru laborator se iau din pilierii diafragmatici, doi muschiule?i filiformi, în forma de urechi de iepure.
“n acest an, in Salaj a existat un focar de imbolnavire cu trichineloza la om. A fost vorba despre o familie cu patru persoane care au contactat parazitul dupa ce au consumat carne de porc infestata.
Simptomele bolii apar la om dupa 7-10 zile de la contaminare, iar simptomele pot fi: pete pe fata, eritem, respiratie greoaie, diaree.
Mircea Martin spune ca este important ca persoana infectata sa se prezinte cat mai repede la medic, pentru a primi tratamentul adecvat, deoarece muschiul afectat de parazit nu se reface, iar complicatiile bolii pot duce la deces.
rn
La ce sa fim atenti cand facem cumparaturi
rn
Pe langa controalele autoritatilor, este nevoie si de vigilenta cumparatorilor. Directorul DSVSA a enumerat cateva aspecte pe care trebuie sa le urmarim cand achizitionam un produs alimentar pentru a ne feri de intoxicatii alimentare.
Daca la consumul de carne de porc trebuie sa ne asiguram ca nu cumparam carne de la vanzatori ambulanti, la oua trebuie sa fi atenti ca produsele sa fie marcate, astfel incat sa se poata urmari lotul si producatorul. Daca cumparam oua din piete, de la producatori sau mici fermieri, DSVSA recomanda sa evitam ouale murdare sau crapate.
Atunci cand cumparam lapte si produse lactate, in special din piete, direct de la producatori, trebuie sa urmarim daca produsele sunt ambalate in recipiente curate. Conform legii, lactatele si branzeturile ar trebui sa aiba etichete cu informatii minime legat de provenienta, data producerii, numele producatorului si locul producerii. De asemenea, cumparatorii pot solicita producatorilor sa prezinte fisa de sanatate a animalelor de la care provine laptele, completate la zi.
La peste si produse provenite din pescuit, Mircea Martin recomanda sa fim atenti ca acestea sa fie acoperite de un strat de gheata, sa nu aiba pete sau noduli (paraziti vizibili). In cazul pestilor vii, trebuie sa fie transportati in bazine cu apa, si sa se cumpere doar pestii vii, evitandu-se acei pesti care au murit pe perioada transportului.
