Zapada care a cazut zilele trecute a dat mari batai de cap participantilor la trafic si mai ales drumarilor prinsi pe picior gresit. Probleme in trafic au fost si pe drumurile judetene si pe cele nationale. Astfel, drumul spre Faget (comuna Plopis), localitate in care stratul de zapada masura chiar un metru grosime, a fost blocat vineri si sambata. Abia duminica, dupa cum sustine primarul Nicolae Criste, s-a putut ajunge in sat, dupa ce a intervenit firma TransBitum. De asemenea, vineri seara si mai apoi sambata, drumul judetean spre Cosniciu de Jos si Cerisa nu a putut fi urcat de autovehicule. Circulatia, a mentionat prim-edilul comunei Ip, Ioan Boer, a fost deblocata de angajatii de la TransBitum. De sambata dupa masa pana duminica, nu s-a circulat nici spre Poic (comuna Buciumi). La Cosei, din cele semnalate de primarul Ioan Mesesan, „nu s-a respectat contractul de catre cei care intretin drumul judetean. Utilajul cu lama a curatat carosabilul doar pana in Cosei, cu toate ca trebuia sa intervina pana la iesirea din Archid spre Chilioara, mai ales ca acolo drumul e in panta. Abia sambata s-a putut circula spre Chilioara pe DJ 110A”. La Cerisa (comuna Halmasd) drumul judetean a fost blocat vineri si sambata. Elevii de aici nu au mai fost la ore, in Halmasd, microbuzul neputand ajunge in sat, ne-a informat primarul Gavril Puscas.
Nici Mesesul, n-a facut exceptie. La prima zapada mai… serioasa (de joi seara), la iesirea din Zalau, pe drumul E81, stateau insiruite autovehicule mari, trase pe dreapta, neputand sa-si continue drumul. Si asta, in ciuda faptului ca un utilaj cu lama al drumarilor era in actiune pentru a indeparta stratul de zapada ce masura 10-12 cm. In timpul noptii, dupa cum a precizat dl. Mircea Crisan, seful Sectiei Drumuri Nationale, „tir-urile au fost tractate de noi, unul cate unul”. Vina se pare ca este impartita. Multi dintre soferi s-au incumetat sa circule ca vara. Pe de alta parte, „nici utilajele consortiului care a castigat contractul de intretinere si interventii ( EuroConstruct & TransBitum Salaj & Societatea de Drumuri) nu au fost eficiente, ele neavand cutite de razuire corespunzatoare, lasand zapada in urma lor. Le-am facut sesizare, care se cuantifica in puncte de penalizare, deocamdata. Practic, cumulate, aceste puncte, pot duce la rezilierea contractului”. Dar pana sa fie …cuantificate punctele, politia rutiera a si amendat SDN cu 60 milioane lei vechi. Si asta, in pofida faptului ca titularul contractului de intretinere si administrare a drumurilor nationale este directia regionala de drumuri, iar SDN nici nu are personalitate juridica. Cum e, cum nu, acesta este primul an in care Mesesul a dat fiori soferilor. Si asta dupa ce, toata iarna, toti cei indrituiti au avut destul timp sa-si numere si planifice utilajele si interventiile.
Drumurile noastre iarna
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...