Este vară, s-au relaxat restricțiile de circulație, iar sălăjenii circulă mai abitir ca până acum. Unii merg la țară, alții pur și simplu fac naveta de acasă către locul de muncă. Dar ce te faci când pentru a nu-ți pierde serviciul sau pentru a-ți vedea părinții în vârstă trebuie să schimbi, într-un an de zile, 3 seturi de cauciucuri? Dacă ai ghioninul de a circula des pe DJ 191C, de la Aghireș la Crasna, atunci ai toate șansele să treci pe la service-ul auto mult mai des decât în mod obișnuit.
DJ 191 C se află în șantier de mai bine de un an de zile, printr-un proiect de reabilitare derulat de Consiliul Județean Sălaj. Pe tronsonul Aghireș – Crasna se circulă greu și anevoios deoarece, chiar și după atâta vreme, drumul este încă plin de cratere și pietruit. Iar pe o astfel de vreme caniculară, dacă te nimerești în trafic alături de alte câteva autovehicule, ești nevoit să înghiți tot colbul lăsat în urmă de mașinile din fața ta sau de cele care trec pe lângă tine.
Tronsonul cu pricina face parte dintr-un drum județean lung de 37 de kilometri (Nușfalău-Crasna-Zalău-Creaca), aflat în reabilitare. Investiția costă peste 65 milioane de lei și e derulată prin POR 2014-2021.
Oamenii încep să își piardă răbdarea
Lucrările parcă stau pe loc, iar răbdarea oamenilor a ajuns la limită. Am primit la redacție câteva sesizări de la cadre didactice care fac naveta zilnic la liceul din Crasna, fie cu mașina proprie, fie cu firmele de transport persoane din municipiu, dar și de la oameni care tranzitează frecvent acest sector de drum.
“Am tot vrut să vă contactez să scrieți de drumul ăsta, că așa nu se mai poate. Fac naveta cu mașina proprie, de la Aghireșu la Crasna, zilnic, de mai bine de un an de zile, și, în loc să se facă ceva, văd că e din ce în ce mai rău. Eu sufăr de anumite afecțiuni și nu vă spun cât mă afectează praful pe care sunt nevoită să îl inhalez, în fiecare dimineață. Când ajung la serviciu, nu mai pot vorbi…Rog autoritățile competente să se sesizeze și să facă ceva concret, să putem și noi circula ca niște cetățeni europeni, ce suntem!” , ne spune un cadru didactic supărat pe situație.
Transportatorii își distrug și ei mașinile
Am contactat telefonic, pentru a solicita un punct de vedere, societatea de transport persoane Tur Cento Trans din municipiu, cu ale cărei microbuze fac naveta pe ruta Zalău – Crasna mai mulți sălăjeni.
“Noi, atunci când facem analiza traseelor, nu avem și nu primim nici un fel de subvenții. Așadar, trebuie să ținem cont de toate cheltuielile pe care le implică o rută și vă putem spune că ruta Zalău-Crasna este, din acest punct de vedere, una dintre cele mai costisitoare. Dacă vorbim strict de ruta de pe DJ 191C, vă dați seama că sunt cheltuieli suplimentare legate de piese și materiale, în primul rând (cauciucuri, bucși, sisteme de direcție etc), precum și consum suplimentar de carburant. Plus că avem exprimate nemulțumiri din partea călătorilor, legate de întârzierile care apar și, implicit, se creează presiune asupra șoferilor și atunci nimeni nu are de câștigat din situația asta”, au precizat reprezentanții firmei de transport persoane.
Consiliul Județean Sălaj: “Ne cerem scuze pentru deranjul creat”
Am cerut lămuriri cu privire la situația de pe DJ 191C de la Consiliului Județean Sălaj.
“Proiectul de reabilitare a DJ 191C: Nușfalău-Crasna-Zalău-Creaca este unul dintre cele mai ample pe care Consiliul Județean Sălaj le are în prezent în derulare. Vorbim despre un tronson de aproape 37 de kilometri de drum județean, vizat de un proiect european în valoare de peste 65 milioane de lei, finanțat prin POR 2014-2021. Se realizează lucrări de anvergură, pentru al căror disconfort sălăjenii vor fi răsplătiți cu un drum pe care vor putea circula în condiții optime. Ne cerem scuze pentru deranjul creat și facem apel la cetățeni să înțeleagă necesitatea acestei intervenții și să manifeste răbdare. Estimăm că, în prima parte a lunii viitoare, echipele constructorului vor începe asfaltarea. Precizăm că termenul de finalizare a întregului tronson este iulie 2022”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Sălaj.