”Drumul Crucii” a fost reconstituit în Vinerea Mare, 29 aprilie, în centrul Zalaului, de 70 de actori voluntari ai unui teatru de strada.
Reprezentația a fost de un realism crud, iar rolurile principale au fost interpretate foarte convingator. A început cu scena judecarii lui Iisus, pe terasa Casei Muncipale de Cultura (fostul Club al Tineretului), a continuat pe bulevard și s-a încheiat pe platorul din fața Prefecturii cu scena rastignirii.
”Drumul crucii” este un teatru stradal în care sunt implicati 70 de actori amatori, un proiect initiat de artistul ceramist Daniel Les în 2004 si care îsi propune sa redea fidel evenimentele petrecute în urma cu 2.000 de ani, când Iisus Hristos a fost rastignit.
Sute de zalauani au urmarit cu interes jocul actorilor, îmbracați în costume de epoca – Pilat din Pont, Barabas, soldati romani, mironosite, dar mai pe Iisus Hristos, interpretat de Daniel Les. Acesta a aparut plin de sânge, cu parul încâlcit, îmbracat într-o camasa din pânza, ca în imaginea promovata în stop_coloana filme cunoscute despre patimile lui Hristos. N-au lipsit coroana de spini și crucea pe care a purtat-o în spate, tratamentul batjocoritpr la care a fost supus, pentru o reprezentare cât mai realista a momentelor istorice, transpunând în zilele noastre agonia Mântuitorului. Au fost foarte multe scene violente. Iisus Hristos a fost lovit cu pumnii si cu picioarele, îmbrâncit si rostogolit, batut cu biciul, scuipat, umplut de sânge, iar în final crucificat. Reprezentarea dramatica a drumului parcurs de Iisus Hristos a culminat cu momentul rastignirii pe platoul din fata Prefecturii Salaj. Mulți dintre cei prezenți au fost marcați profund de scenele care au redat prin ce a trecut Iisus înaintea Învierii.