Criteriile de acordare s-au modificat substantial fata de anul trecut.
Executivul s-a pus de acord asupra normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta privind masurile de protectie sociala pentru sezonul rece 2011-2012. Normele nu au fost publicate in Monitorul Oficial inca, dar Guvernul a publicat un comunicat in care specifica modificarile aparute fata de anul anterior. Conform Ordonantei de Urgenta, ajutoare pentru incalzirea locuintei vor primi familiile ale caror venituri nete pe membru de familie sunt de pana la 786 de lei, iar persoanele singure trebuie sa se incadreze in plafonul veniturilor de 1082 de lei. Pe langa veniturile realizate, petentii ajutoarelor de incalzire trebuie sa indeplineasca numeroase criterii, prevazute intr-o anexa a normelor metodologice. Elisabeta Motolcsi, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj, a declarat ca are „rezerve in a face vreo referire la normele metodologice, pentru ca nu au fost publicate in Monitorul Oficial. Nu vreau sa apara vreo modificare intre proiect si ce va fi publicat. Eu am transmis primariilor din judet Ordonanta de Urgenta pentru ca sa fie pregatiti. In cel mai scurt timp dupa aparitia normelor, le vom prelucra si le vom transmite. Doar asa putem sa punem la dispozitia oamenilor la timp toate informatiile”.
Nu-i bai daca ai un iaht sau o salupa
Guvernul priveste ca sursa de venit a familiei o multitudine de bunuri. Initial era vorba ca cei care detin o imprimanta sau un copiator nu sunt eligibili pentru acordarea ajutorului. Executivul a renuntat la aceasta idee, dar a introdus alte criterii. Daca un membru al familiei are in proprietate, in concesiune, inchiriere sau orice alta forma de detinere a unui bun de pe lista stabilita de Guvern nu are rost sa faca vreo cerere pentru obtinerea ajutorului de la stat. Aici sunt incluse depozitele bancare de peste trei mii de lei, cei care detin, in afara locuintei de domiciliu, cladiri sau spatii de locuit, case de vacanta, piscine si saune. Fanetele si padurile detinute sa nu depasesca o suprafata de trei hectare, livezile, viile, gradinile de legume si flori sa nu depaseasca 1,5 hectare. Sunt exclusi de la ajutoare si cei care detin un scuter, motorete, motociclete sau orice autoturism cu o vechime mai mica de 10 ani. Exceptie de la aceasta regula sunt motorizatele pentru persoanele cu dizabilitati. Proprietarii de salupe, iahturi, scutere de apa sau barci cu motor primesc ajutoare doar daca locuiesc in Delta Dunarii si sunt folosite pentru uz personal, nu pentru transportul turistilor. Pe lista neagra a utilajelor agricole sau de prelucrare a lemnului se afla tractoarele, presa de ulei, moara de cereale, combina agricola, drujba si gaterul. Nici micii fermieri nu au fost uitati: familiile de la tara care au in gospodarie peste trei bovine, mai mult de cinci porci, 20 de oi sau capre sau peste 15 familii de albine pot sa isi ia adio de la sprijin din partea statului.
Verificari „la sange”
O schimbare foarte importanta fata de anul trecut s-a adus in privinta controalelor efectuate din partea institutiilor asupra beneficiarilor ajutoarelor pentru incalzire. Declaratiile beneficiarilor asupra bunurilor detinute vor fi verificate prin sondaj de catre primari sau de catre asistentii sociali din subordinea consiliilor locale. In plus, Guvernul a hotarat ca, incepand din acest an, sa fie verificate 60 la suta dintre dosare, nu trei la suta cum s-a intamplat anul trecut.