Dezbaterile intense din zilele care au precedat referendumul privind redefinirea familiei au scos la iveala ca majoritatea parlamentara PSD – ALDE are "pe teava" si o lege a parteneriatului civil, care sa ofere posibilitatea homosexualilor sa convietuiasca la fel ca intr-o familie.
rn
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat in weekend ca s-a decis în partid ca dupa referendumul privind redefinirea familiei sa se discute legea parteneriatului civil, anuntând ca proiectul este gata.
"De exemplu, eu am cerut unor colegi din partid de mai mult timp sa înceapa discutiile cu aceste asociatii pentru a se realiza legea parteneriatului civil, ca sa le dam mai multe posibilitati (…)", a declarat Liviu Dragnea, la RomâniaTv. Liderul PSD a refuzat sa dea mai multe detalii despre lege, precizând ca discutiile vor avea loc dupa referendum.
Si presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat saptamana trecuta ca partidul pe care îl conduce are în vedere un proiect de lege privind parteneriatul civil, însa nu exista o „graba extrema în aceasta privinta”.
Tariceanu a precizat ca si PSD doreste sa lucreze la o astfel de initiativa.
"Am aflat astazi (joi, 27 septembrie – n.r.) ca si PSD doreste sa lucreze asupra unui astfel de proiect. Colega mea Renate Weber deja a avut niste contacte preliminare. Avem în vedere un astfel de proiect. Nu avem o graba extrema în aceasta privinta", a afirmat presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, la Parlament.
Acesta a sustinut ca parerile sunt împartite chiar si în alianta, însa România are dreptul sa-si defineasca politica în domeniul casatoriilor între persoane de acelasi sex.
"În grupul ALDE sunt diverse puncte de vedere. Sunt si oameni care au luat cuvântul si au spus ca ei sustin familia traditionala si valorile traditionale si crestine ale umanitatii si altii care au puncte de vedere, care, în fine, sustin casatoriile homosexuale. si fiecare are dreptul, asa cum si cetatenii români au dreptul si cred ca e normal, trebuie sa respectam optiunile partenerilor nostri europeni si partenerii nostri europeni trebuie sa respecte optiunile românilor. Suntem o Uniune de tari egale. Valorile comune europene nu înseamna ca sunt toate tarile si România face o exceptie. Nu sunt toate tarile în favoarea sau nu au o legislatie care sa permita casatoriile între persoane de acelasi sex si cred ca România are dreptul sa-si defineasca politica în acest domeniu, asa cum de altfel a stabilit si Curtea Europeana a Drepturilor Omului", a aspus Tariceanu, anuntand ca legea parteneriatului civil trebuie promovata dupa referendumul pentru redefinirea familiei.
rn
Curtea Constitutionala spune ca un cuplu
format din persoane de acelasi sex
intra în sfera notiunii de „viata de familie”
rn
Cu o saptamâna înainte de referendumul pentru familia traditionala, motivarea Curtii Constitutionale în cazul cuplului homosexual Coman-Hamilton nu mai lasa loc de interpretari în privinta reglementarii parteneriatului civil între persoanele de acelasi sex.
„Un cuplu format din persoane de acelasi sex intra în sfera notiunii de „viata privata”, precum si a notiunii de „viata de familie”, asemenea relatiei stabilite într-un cuplu heterosexual”, se arata în documentul CCR.
În acest sens, Curtea precizeaza totodata ca „persoanele de acelasi sex, care formeaza cupluri stabile, au dreptul de a-si exprima personalitatea în interiorul acestor relatii si de a beneficia, în timp si prin mijloacele prevazute de lege, de o recunoastere legala si judiciara a drepturilor si îndatoririlor corespunzatoare”.
„Aplicând cele dispuse de instanta europeana în interpretarea normelor europene, Curtea Constitutionala constata ca relatia pe care o are un cuplu format din persoane de acelasi sex intra în sfera notiunii de „viata privata”, precum si a notiunii de „viata de familie”, asemenea relatiei stabilite întrun cuplu heterosexual, fapt ce determina incidenta protectiei dreptului fundamental 26 la viata privata si de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si de art.26 din Constitutia României. Bucurându-se de dreptul la viata privata si de familie, persoanele de acelasi sex, care formeaza cupluri stabile, au dreptul de a-si exprima personalitatea în interiorul acestor relatii si de a beneficia, în timp si prin mijloacele prevazute de lege, de o recunoastere legala si judiciara a drepturilor si îndatoririlor corespunzatoare (a se vedea, în acest sens, si hotarârea Curtii Constitutionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicata în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012)”, se arata în motivarea Curtii Constitutionale.
rn
În contextul în care o tara nu poate fi obligata sa recunoasca casatoriile între persoane de acelasi sex, recunoasterea legala si judiciara a acestora se poate face prin reglementarea parteneriatului civil, ca metoda alternativa de a da efectivitate juridica principiului nediscriminarii.
rn
Parteneriatul civil, deschis cuplurilor de acelasi sex, este o forma de uniune care reprezinta o metoda alternativa de recunoastere a relatiilor personale, cu consecinte juridice asemanatoare casatoriei, de exemplu în materia partajului bunurilor sau drepturilor succesorale, dându-se astfel efectivitate juridica principiului nediscriminarii, în concordanta cu tratatele internationale în materia drepturilor omului, potrivit motivarii CCR.
rn