Purtand pe umeri multi ani de medicina si de viata, profesorul Puscas a fost prezent la inaugurarea ambulatoriului din Simleu. Emotionat, a declarat ca nu putea lipsi de la eveniment, mai ales ca spitalul ii poarta numele. „Trebuie sa ne simtim mandri ca suntem contemporani cu Dr. Puscas” a declarat Septimiu Turcas, starnind aplauze din partea celor prezenti. Avand ori-ginile in comuna Treznea, Dr. Puscas a studiat medicina la Timisoara. „Am vrut la Cluj, dar nu s-a putut pentru ca eram urmarit de autoritati”. A ales sa munceasca la poalele Magurei deoarece aici a simtit ca ii este locul. Si aici a ramas. Dr. Ioan Puscas a pus pia-tra de temelie a Spitalului din Simleu, alaturi de fami-lia Man si a doctorului Matyas. Autoritatile locale au atribuit unitatii spitalicesti numele somitatii sale. Salajanul Puscas a fost pentru opt ani de zile decanul Facultatii de Medicina de la Oradea, a descoperit tratamente pentru vindecarea ulcerului gastric, a scris carti de specialitate -vreo 17 la numar, a obtinut doua medalii de aur pentru descoperiri medicale, detine in palmares patruzeci si doua de brevete de inventii. Foarte important de mentionat e faptul ca dansul a fost cel care a adus endoscopia digestiva in Salaj, dupa ce a studiat-o in Olanda. Renumele sau a ajuns departe, dar n-a plecat… a ramas aici, la Simleu. A organizat cel mai mare simpozion medical la Baile Felix, unde au participat peste sapte sute de specialisti endocrinologi din intreaga lume, iar ochii lui parca devenisera mai veseli cand a aflat ca stim. A refuzat un contract in Statele Unite ale Americii pe bani multi, i s-au promis multe, dar tot nu s-a lasat convins:” Am vrut sa fiu aproape de parintii mei, de familie. Acum ei nu mai sunt, se odihnesc sub doua cruci la Treznea si acolo voi ajunge si eu”, marturiseste trist medicul. Singura multumire e ca poate sa mai viziteze spitalul, sa-i sfatuiasca pe medicii al caror mentor le-a fost o lunga perioada de timp, iar numele lui a ramas scris pe filele cartilor de medicina.
Dr. Puscas – patronul spiritual al spitalului din Simleu – prezent la inaugurarea ambulatoriului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...