Într-o eră a medicinei moderne în care tehnologiile avansate îmbunătățesc constant capacitatea de diagnostic și tratament, ecografia rămâne una dintre cele mai esențiale și accesibile metode de imagistică medicală. Dr. Pop Cristina, un Medic Primar în Radiologie și Imagistică Medicală cu o experiență vastă, ne oferă o perspectivă detaliată asupra acestei tehnici neinvazive și neiradiante. Cu o carieră dedicată înțelegerii și aplicării ecografiei în diverse scenarii medicale, de la diagnosticarea afecțiunilor cardiovasculare până la monitorizarea sarcinii, Dr. Pop aduce lumină asupra modului în care această metodă influențează pozitiv îngrijirea pacienților.

În acest interviu, ne împărtășește cunoștințele sale despre diversele aplicații ale ecografiei, inclusiv ecografia Doppler, ecografia 3D/4D, precum și avantajele și limitările acestei tehnici în comparație cu alte forme de imagistică medicală. Prin discuțiile cu Dr. Pop, înțelegem nu doar aspectele tehnice ale ecografiei, ci și rolul crucial pe care îl joacă în diagnosticarea precisă și monitorizarea continuă a pacienților.

1.Ce este o ecografie și în ce situații se utilizează?

Ecografia sau ultrasonografia este o metodă neiradiantă de examinare imagistică care folosește ultrasunetele reflectate de către diferite structuri ce intră în alcătuirea corpului omenesc. Ultrasunetele sunt inofensive pentru corpul omenesc.

2.Ce tipuri de afecțiuni sau patologii pot fi diagnosticate sau evaluate cu ajutorul ecografiei?

Examinarea ecografică poate să vizualizeze majoritatea organelor parenchimatoase, nu se poate efectua la nivelul organelor aerice (plămân) sau a celor care conțin structuri osoase (craniu).

Ecografia cardiacă (ecocardiografie): afecțiuni congenitale sau dobândite ale cordului.

Ecografia abdominală și pelvină: apreciază organele parenchimatoase, ficat, vezica biliară, pancreasul, splina, rinichii, vezica urinară, uterul, ovarele, prostata (chisturi, tumori, lichid în cavitatea abdominală).Poate fi folosită pentru a ghida efectuarea biopsiei din formațiunile tumorale sau drenajul lichidului de ascită și de la nivelul chistelor.

Ecografia mamară: formațiuni benigne sau maligne, inflamații, infecții acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic, ghidarea puncției mamare, aprecierea răspunsului tumoral la chimioterapie.

Ecografia musculoscheletală: articulații, umăr, cot, mână, șold, genunchi, glezna, picior, apreciază acumularea fluidă, chiste, tumori, probleme musculare, afecțiuni reumatice.

Ecografia părți moi: țesuturi moi superficiale, tegument, lipoame.

3.Care sunt avantajele ecografiei în comparație cu alte tehnici de imagistică medicală, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN)?

Avantajele ecografiei: accesibilitate, rapiditate, costuri mai mici, durata 20-30 minute cu rezultat imediat, nu este dureroasă, nu necesită sedare, poate fi repetată oricând la nevoie, metodă neinvazivă și neiradiantă, folosită pentru ghidarea unor manopere intervenționale, interacțiunea directă dintre medic și pacient.

4.Cum poate ecografia să ajute în diagnosticarea și monitorizarea bolilor sau afecțiunilor pacienților?

Ecografia produce imagini detaliate ale organelor interne, țesuturilor și vaselor de sânge și permite medicului să diagnosticheze o gamă largă de afecțiuni medicale:

-monitorizarea dezvoltării fetale

-ghidarea procedurilor medicale

-afecțiuni musculoscheletale

-afecțiuni cardiovasculare

-evaluarea sistemului digestiv

-diagnosticarea și monitorizarea cancerului

5.Care sunt procedurile tipice pentru pregătirea unui pacient pentru o ecografie?

Durata unei examinări ecografice variază în funcție de scopul și regiunea anatomică investigată, de exemplu pentru examinarea abdomenului sunt necesare aproximativ 20-30 minute.

Pentru ecografia abdominală pacientul trebuie să nu mănânce nimic cu aproximativ 6 ore înainte de investigație, astfel ca stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus. Se vor bea 1-1,5 litri  lichide (apă plată, ceai) cu 30-40 de minute înaintea examinării, astfel încât vezica urinară să fie în repleție pentru vizualizarea structurilor învecinate (prostata, uter, ovare). Cina din ziua precedentă trebuie să fie ușoară.

Restul examinărilor ecografice – mamară, părți moi, cardiovasculară – se pot realiza oricând, fără o pregătire prealabilă.

6.Sunt necesare precauții speciale?

Ecografia nu necesită precauții speciale, comparativ cu IRM unde pacientul trebuie să lase toate obiectele metalice înainte să intre în încăperea de examinare, unde se află instalația de rezonanță magnetică.

Trebuie menționată ecografia pediatrică, la copii, care este foarte frecventă, situație în care atât copilul, cât și aparținătorul intră în cabinetul de ecografie cu teamă. Copilul de vârstă mică trebuie liniștit în privința examinării, să știe că aceasta este nedureroasă, să o accepte ca pe un joc în urma căruia poate să câștige un premiu, diplomă, buline colorate.

7.Ce diferențiază ecografia 2D, 3D și 4D și în ce situații este folosită fiecare dintre acestea ?

Ecografia 3D/4D utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini tridimensionale, folosite curent în obstretică și cardiologie.

Ecografia 2D este folosită pentru organele abdominale, examinarea mamară.

Ecografia 3D se utilizează pentru imagini cu organele copilului, detalii (fața, pielea, forma nasului, a gurii etc.).

Ecografia 4D are cea mai înaltă rezoluție, se pot vedea mișcările copilului, oferă cea mai realistă imagine a copilului înainte de naștere.

8.Cum interpretați și evaluați imaginile ecografice pentru  un diagnostic precis?

Examinarea ecografică se încheie prin eliberarea rezultatului sau scrisorii medicale care conține date generale: nume, vârstă pacient, diagnostic de trimitere și descriere a leziunilor constatate, trebuie menționate toate structurile explorate, chiar dacă sunt normale, cu formularea unei concluzii, posibilități de diagnostic diferențial și eventualele indicații, recomandări (ex: examinări imagistice, biologice sau endoscopice).

9.Cum se realizează ecografiile obstreticale și cât de importante sunt pentru monitorizarea sarcinii?

Ecografia obstreticală permite vizualizarea fătului, fiind singura metodă imagistică neinvazivă și neiradiantă. În timpul sarcinii sunt realizate ecografii în etapa embrionară și cea fetală: 

-în primele 10 săptămâni de sarcină confirmă sarcina și poziția sa (intrauterină sau extrauterină)

-în al doilea trimestru pentru: controlul înălțimii fătului, a mișcărilor sale și a bătăilor inimii

-în al treilea trimestru pentru morfologia fătului, malformații tardive, evaluarea cantității de lichid amniotic și poziția placentei

10.Ce sunt ecografiile Doppler și în ce situații sunt folosite?

Ecografia Doppler studiază, cu ajutorului efectului Doppler, direcția fluxului sangvin, utilizată în bilanțul trombozelor vasculare, caracterizarea leziunilor tumorale. Are multiple utilizări în chirurgie, neurologie, oftalmologie, cardiologie și obstretică.

11.Cum poate ecografia ajuta în diagnosticarea și monitorizarea bolilor cardiace și vasculare?

Ecografia cardiacă (ecocardiografie) este folosită în diagnosticarea afecțiunilor congenitale sau dobândite ale cordului, apreciază dimensiunile, funcția cordului, vasele de sânge care pornesc din inimă, valvele cardiace, pericardul, tumori sau vegetații.

12.Care sunt limitele ecografiei și în ce situații poate fi necesară o altă formă de imagistică medicală pentru un diagnostic precis?

Limitările principale ale examinării ecografice sunt: artefactele, aerul și structurile osoase, care împiedică obținerea unei imagini ecografice de calitate.

Undele sonore pot fi perturbate de aer sau gaz, ecografia fiind limitată în distensia abdominală.

De asemenea, ecografia nu este foarte utilă pentru examinarea plămânilor, dar poate fi utilizată pentru a depista lichidul din jurul sau din interiorul acestora. 

Pacienții supraponderali sau obezi sunt mai dificil de examinat cu ajutorul ecografiei.

13.Când este recomandat să facem o ecografie? 

Fiind o metodă neinvazivă și usor de realizat, este folosită ca metodă imagistică de elecție atât în evaluarea inițială a unui pacient care se prezintă la medic, cât și în monitorizarea diverselor afecțiuni cronice. Ecografia mamară este indicată la tinere pentru screeningul tumorilor mamare. Ecografia de sarcină se realizează după săptămâna a șasea de amenoree. Ecografia abdominală se poate realiza atât la copii, cât și la adulti ca metodă de prim diagnostic. Prin numărul mare de aplicații clinice, ecografia este principala metodă de screening în medicină.

14. Aveti, poate, cateva cuvinte de final?

În încheierea acestui interviu, doresc să subliniez cât de esențială este ecografia în lumea modernă a medicinei. Această tehnică neiradiantă și neinvazivă nu este doar un instrument de diagnostic, ci și o fereastră prin care putem privi cu mai multă înțelegere și compasiune în viața pacienților noștri. Fie că este vorba de monitorizarea unei sarcini, evaluarea unei afecțiuni cardiace sau pur și simplu de a oferi pacientului liniștea sufletească, ecografia joacă un rol crucial în toate acestea.

Îmi dedic cariera pentru a mă asigura că fiecare pacient beneficiază de cele mai înalte standarde de îngrijire și precizie în diagnosticare. Sper ca acest interviu să fi oferit o perspectivă mai clară asupra importanței și versatilității ecografiei în medicina contemporană. 

Vă mulțumesc pentru atenția acordată și vă asigur de angajamentul meu continuu în a folosi această tehnologie pentru a îmbunătăți viața pacienților.