Medicul veterinat zălăuan a prezentat rezultatele a două lucrări ştiinţifice care ar putea revoluţiona domeniul medicinei veterinare şi siguranţei alimentelor.
Medicul veterinar Nicolae Mocuţa, din Zalău, renumit pentru cercetările sale in domeniul siguranţei alimentelor, inclusiv a alimentelor modificate genetic, a fost prezent săptămana trecută la cel de-al XI-lea Congres naţional de medicină veterinară. Alături de profesori universitari din cele cinci facultăţi de medicină veterinară din ţară, dr. Mocuţa, vicepreşedinte a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari (AGMVR) şi reprezentant al profesiei, a susţinut şi două lucrări ştiinţifice, realizate in colaborare cu dr. Vasile Chindriş de la DSVSA Sălaj şi conf. dr. Gheorghe Stetca de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi medicină Veterinară din Cluj – Napoca, pe componenta de siguranţa alimentelor şi sănătate publică.
Ne otrăvim fără să ştim
In prima lucrare, Mocuţa a prezentat rezultatele cercetării sale in privinţa stafilococilor enterotoxici din alimente. Consumate intr-o anumite cantitate, alimentele infestate provoacă toxiinfecţii, cu simptome vizibile. Consumate in cantităţi mici, aceste simptome nu apar, iar cercetătorul zălăuan a verificat pe şoareci ce se intamplă dacă consumăm alimente infestate cu toxine stafilococice in doze mici, subtoxice, un timp indelungat. „Din experienţele noastre rezultă ca acest efect citotoxic este de luat in seamă deoarece are potenţial cancerigen. Pe langă semnificaţia lui in activitatea de expertiză a alimentelor, aceste modificări, odată confirmate, ar putea constitui o realizare cu prioritate mondială intrucat, din cate ştim noi, nu s-au semnalat alte incercări in acest sens sau nu au fost publicate”, ne-a declarat Nicolae Mocuţa. Medicul a descoperit in cercetările sale un test de laborator cu specificitate crescută pentru depistarea stafilococilor enterotoxici din alimente, mai facil şi mai puţin costisitor decat cele utilizate in prezent.
12 la sută din porcii din Ardeal, purtători de stafilococi
Cea de a doua lucrare prezentată are ca obiect de studiu prezenta stafilococilor methicilin rezistenţi (MRSA) in exploataţiile de porci din Ardeal. „Acest tip de germeni (stafilococii) au căpătat o rezistenţă cvasitotală la majoritatea antibioticelor şi prezintă un risc foarte serios cand produc infecţii intraspitaliceşti, nu rareori cu sfarşit letal. Numai in Anglia se apreciază că acest tip de germeni provoacă peste 3000 de decese anual. Cifra nu pare foarte mare, dar dacă printre aceste decese ai nenorocul să te numeri sau să se numere cineva din familie modul de apreciere se schimbă. Aceşti germeni se regăsesc şi in produsele provenite de la animale. Problema a devenit atat de gravă incat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a solicitat Comisiei Europene sprijin pentru studierea prevalenţei MRSA in exploataţiile de porci din UE. S-au alocat fondurile necesare şi s-a organizat desfăşurarea cercetărilor in 5073 de exploataţii din ţările UE. N-au participat la studiu Romania, Grecia şi Malta. Faptul că medicii veterinari sunt cei mai expuşi la infecţie, că Romania n-a fost cuprinsă in Program şi fiind o problemă de sănătate publică veterinară, a constituit o provocare irezistibilă pentru efectuarea unui studiu, pe cont propriu, a prevalenţei MRSA in exploataţiile de porci din zona noastră”, a explicat medicul veterinar de ce a făcut acest studiu. Rezultatele arată că 12 la sută din porcii din fermele şi gospodăriile din Ardeal de la care s-au prelevat probe de laborator sunt purtători ai acestor germeni. Ulterior, UE a estimat că numai un gen de astfel de germen provoacă decesul al om, insă, din lipsă de fonduri, cercetătorii noştri nu au putut efectua testele genetice. „Suntem deschişi la orice colaborare şi am dori să continuăm şi să extindem studiul, inclusiv sub raport genetic, in primul rand in beneficiul consumatorilor şi desigur, ca medici veterinari, in beneficiul colegilor şi prevenirea contaminării lor cu MRSA”, a menţionat dr. Mocuţa.
Dr. Nicolae Mocuţa are o experienţă de peste 30 de ani de activitate de laborator in cadrul DSVSA Sălaj. A introdus pentru prima dată in laboratoarele din Romania activitatea pe profil de biologie moleculară, biotehnologii şi detecţia organismelor modificate genetic.

Triplă sărbătoare pentru veterinari
Congresul medicilor veterinari a avut loc cu ocazia implinirii a 150 de ani de al infiinţarea primei Şcoli Veterinare din Romania şi a 140 de ani de la infiinţarea AGMVR. De asemenea, anul 2011 este declarat Anul mondial al medicinei veterinare. S-au prezentat lucrări actuale din medicina veterinară precum laboratoarele sanitar-veterinare, libera practică a medicilor vete-rinari, creşterea şi bunăstarea animalelor, sănătatea animalelor, siguranţa alimentelor şi sănătatea publică, sub sloganul „Medicina veterinară pentru sănătate, pentru alimentaţie şi pentru planetă”. Nu au fost omise nici probleme actuale precum criza alimentară, riscurile de bioterorism, organismele modificate genetic şi biotehnologii.