Neurochirurgia este, cu siguranță, una dintre cele mai complexe și mai fascinante ramuri ale medicinei. Operațiile pe creier, intervențiile chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale, precum și alte asemenea provocări duc această specialitate la limita dintre știință și minune, dintre tehnologie și divinitate.

Ajungem, așadar, la medicul neurochirurg cu probleme ale coloanei vertebrale sau ale sistemului nervos.

Problemele coloanei vertebrale încep, de obicei, cu durere și afectează sau limitează activitatea și confortul de zi cu zi.  Există o multitudine de probleme ale coloanei vertebrale care se pot manifesta în același fel dar care nu au și același tip de tratament. Afecțiunile cerebrale, grație tehnologiei moderne, sunt acum mai ușor de identificat, iar intervențiile chirurgicale minim-invazive și aparatura de ultimă performanță generează rezultate maxime cu riscuri minime.

În orice situație, consultul medical de specialitate este esențial.

Pentru o serie de sfaturi și informații utile, am stat de vorbă cu dr. Iosif Alexandru, medic primar Neurochirurgie la Clinica Anastasios Zalău.

Care sunt principalele afecțiuni sau tulburări pe care le tratează un medic neurochirurg?

Principalele afecțiuni tratate de medicul neurochirurg sunt cele legate de patologia spinală și cea cerebrală.

Care sunt cele mai frecvente patologii pe care le întâlniți în practică?

Cele mai des întâlnite sunt herniile de disc, fracturile la nivelul coloanei vertebrale, traumatismele craniene (dintre acestea hematoamele exta și subdurale, fracturile craniene) sau accidentele vasculare cerebrale hemoragice. Din păcate, tumorile din sfera neurochirurgicală câștigă și ele teren în ultimele decenii, devenind una din cele mai frecvente patologii întâlnite în sfera neurochirurgicală.

Care sunt cauzele principale ale bolilor care necesită intervenţia unui neurochirurg?

Cauzele sunt multiple și, de obicei, se însumează efectul lor: modul de viață, în special sedentarismul, traumatismele cranio-spinale, efortul fizic excesiv, statul pe scaun, la birou sau condusul ore întregi fără pauză, neglijarea tratamentului pentru diferite boli, considerând că nouă nu ni se poate întâmpla sau, dacă ne simțim bine, nu mai avem nevoie de suportul medical.

Când este necesar să ajungă pacienții la dumneavoastră și care este procedura de urmat?

Cu cât pacientul se prezintă la medic mai rapid, cu atât se poate interveni terapeutic mai eficient. De aceea recomandăm tuturor pacienților ca, din momentul în care sesizează o modificare în starea de sănătate, să se prezinte cât mai rapid la medic.

În funcție de diagnosticul pus pe baza examenului clinic și a celui imagistic se decide, împreună cu pacientul, strategia tratamentului, în vederea obținerii obiectivelor propuse de comun acord.

Ce tehnici și proceduri chirurgicale se utilizează în mod frecvent în tratamentul pacienților cu afecțiuni neurologice?

Tehnicile și procedurile chirurgicale depind de natura patologiei și de localizarea ei, dar și de scopul și obiectivele tratamentului propus și decis de pacient și medicul curant.

De primă intenție, este de preferat să începem un tratament conservator și medicamentos, în situațiile care permit și este recomandat, iar apoi, în cazul în care acest tratament nu este eficient, să ne propunem o eventuală intervenție chirurgicală. Dar sunt și cazuri în care tratamentul chirurgical este de primă intenție, mai ales la patologiile care pun viața în pericol.

Cât de importantă este colaborarea interdisciplinară pentru a asigura cel mai bun rezultat pentru pacienți?

În medicina actuală nu se poate fără colaborare interdisciplinară. Cu cât aceste mecanisme sunt mai bine puse la punct, cu atât rezultatele sunt mai bune.

De aceea, implementarea unor protocoale de colaborare interdisciplinară este privită ca un obiectiv major pentru obținerea unor rezultate cât mai bune pentru pacient.

Cum gestionați comunicarea cu pacienții și familiile acestora, în special în cazurile delicate sau dificile?

Patologia neurochirurgicală ne aduce destul de frecvent în aceste situații.

De aceea, empatia joacă un rol important în comunicarea cu pacientul și familia acestuia. Dar, indiferent de decizia pe care o ia pacientul și familia lui, medicul curant trebuie să îl susțină, chiar și în situațiile în care există un dezacord între decizia pacientului și indicațiile medicului. De aceea, este recomandată o a doua opinie, de la un alt medic.

Care credeți că sunt cele mai mari provocări în domeniul neurochirurgiei, astăzi?

Provocările obiective din domeniul neurochirurgiei, dar cred că și din celelalte domenii medicale, țin în primul rând de asimilarea progreselor medicale de către medic. Cele subiective țin de fiecare medic în parte, să fie conștient de limitele sale sau de posibilitățile tehnice de a realiza unele proceduri medicale, precum și de a-și înfrâna orgoliile și de a cere ajutorul și sfaturi unor colegi.

Cât de mult se simte evoluția tehnologiei în domeniul neurochirurgiei?

Din fericire, tehnologia în neurochirurgie evoluează fulminant, majoritatea progreselor tehnologice putând fi la îndemâna oricărui spital. Achiziționarea acestor tehnologii, din păcate, depinde foarte mult de bugetul spitalelor.

Folosirea acestor noi descoperiri tehnologice în neurochirurgie se vede prin rezultatele mai bune obținute de către medici și prin extinderea posibilităților operatorii către patologii care, acum câteva decenii, erau considerate de neatins.

Un profesionist devotat meseriei, Dr. Iosif Alexandru își primește pacienții și le oferă cele mai bune soluții pentru problemele cu care se confruntă la Clinica Anastasios Zalău.

Cu o misiune clară de a ajuta fiecare persoană care le trece pragul să obțină starea de sănătate dorită printr-un diagnostic corect și un tratament țintit, cu o atitudine care pune în prim plan pacientul, Clinica Anastasios Zalău oferă investigații și tratamente moderne, minim-invazive, fără spitalizare, promptitudine în privința programărilor, o echipă numeroasă de medici cu experiență și notorietate, cu specialități diverse, care acoperă o plajă largă de afecțiuni.