Luni, 4 ianuarie, a început și în Sălaj vaccinarea anti-COVID, după ce în județ a ajuns o primă tranșă de 865 de doze. Campania de vaccinare a debutat la Centrul de vaccinare nr. 1, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Primele zece persoane înscrise voluntar, care au dat startul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, au fost Dr. Monica Pușcaș – Medic Șef Secția Boli Infecțioase, Dr. Gabriel Găvriluț – Medic Șef Secția Pneumologie, Dr. Alexandru Csakvari – Vicepreședinte Colegiul Medicilor Sălaj, Ramona Marincaș – Director Îngrijiri Medicale SJU Zalău, Dr. Moigrădean Olimpia – Medic Primar Medicina de Familie, Pășcuță Gabriela – Farmacist, Dr. Corin Penciuc – Președinte Colegiul Medicilor Stomatologi, Rodica Mureșan – Președinte Filiala Sălaj a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), Dorina Bucknall – Manager Centrul de Recuperare, Tratament și Îngrijire Fundația ”Acasă”, Dr. Petru Ciobanca – Manager Policlinica Spital SalvoSan Ciobanca.

Cele 865 de doze de vaccin au fost împărțite centrelor de vaccinare din județ. Potrivit directorului DSP Sălaj, Ligia Marincaș, “ne aflăm în prima fază a vaccinării în care din totalul de 865 de doze de vaccin, 125 au plecat spre centrul de vaccinare nr.1 Jibou, 210 doze spre centrul de vaccinare nr.1 Șimleu Silvaniei, 10 doze de vaccin anti-COVID au mers spre punctul de vaccinare de la Crasna, iar restul de 520 de doze sunt dedicate pentru Zalău”.

Prefectul Virgil Țurcaș și suprefecții Robert Vasvari și Romeo Sârca au fost prezenți și ei la startul campaniei de vaccinare.

“Prin mijloacele de informare în masă, probabil că ați aflat deja că am avut un prim lot de 270 de cadre medicale vaccinate încă din a treia zi de Crăciun. Iată că și la nivelul județului Sălaj declanșăm azi această campanie de vaccinare. Vreau să mulțumesc pe această cale celor care s-au implicat în această strategie de vaccinare, care au pregătit această vaccinare, sunt reprezentanții unor instituții care fac parte din acest nucleu de coordonare, de verificare. Mulțumesc cadrelor medicale care s-au înscris voluntar pe această listă și care au convingerea că mesajul transmis de ei este unul puternic pentru sălăjeni. Trebuie să recunoaștem faptul că rețelele sociale sunt inundate de tot felul de informații care ar trebui filtrate. Mesajul transmis astăzi de către cele 10 cadre medicale și de către cei care se vor vaccina în perioada următoare este unul pragmatic, bazat pe dovezi științifice și ar trebui să le urmăm exemplul pentru că încrederea e un lucru fundamental pentru combaterea acestei epidemii”, a afirmat prefectul.

Oficialul s-a plâns în legătură cu “dezinformarea” care are loc în special în mediul online, care incită la teamă față de vaccin și nerespectarea măsurilor anti-COVID impuse de autorități. În opinia sa, în urma acestei dezinformări s-a configurat un nou tip de cetățean – așa numitul “cetățean anti-vaccinare”. Conform spuselor prefectului, dacă vorbim de procente “cam 30% dintre cetățeni sunt sceptici în privința vaccinării”. “Ceilalți 70% s-ar vaccina, dar eu am convingerea că prin exemplele care se dau la nivel județean, național și european, procentul celor care se vor vaccina va crește foarte mult”, crede Virgil Țurcaș.

Vaccinarea s-a desfășurat fără ca vreunul din cei imunizați să fi suferit vreo reacție adversă. Din contră, cadrele medicale au primit vaccinul cu zâmbetul pe buze, conștienți de importanța acestuia. “M-am imunizat pentru că nu vreau să mă îmbolnăvesc și pentru că sunt conștient de gravitatea acestei epidemii”, a afirmat unul dintre primii medici vaccinați.

Întrebată despre particularitățile acestui vaccin anti-COVID, vaccinul Pfizer, Ramona Marincaș, director Îngrijiri Medicale SJU Zalău, a ținut să precizeze că acesta se depozitează la temperaturi de aproximativ -70 grade Celsius, cu mențiunea că vaccinul poate fi păstrat în congelatoare disponibile de obicei în farmacii și la frigider timp de 30 de zile. Frigiderul în care se aflau depozitate vaccinurile dedicate evenimentului de luni indica temperaturi de -19 și -2 grade pe ecranul de afișaj electronic.

“Dintr-un flacon se pot imuniza 5 persoane și este vital ca cei 5 să fie prezenți atunci când sunt programați. Se primește prima doză acum, iar peste 21 de zile cei imunizați astăzi vor primi cea de-a doua doză. Flacoanele de vaccin compromise dintr-un motiv sau altul sunt depozitate în containere speciale”,a explicat Ramona Marincaș.

După vaccinare, cei imunizați primesc un document, o adeverință de vaccinare care atestă efectuarea acestuia. În certificat sunt specificate datele personale ale celui imunizat precum și doza (1 sau 2 ), tipul vaccinului, originea, producătorul vaccinului, numărul lotului de proveniență, data vaccinării, data expirării vaccinului, centrul de vaccinare în care s-a efectuat procedura și semnăturile celor implicați. Adeverința de vaccinare anti-COVID se eliberează atât în limba română, cât și în limba engleză.

Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaș, spune că are mari speranțe în ceea ce privește faza a doua a vaccinării, în care marea majoritate a populației va trece prin procesul de imunizare colectivă. Aceasta îndeamnă lumea să meargă să se vaccineze, să aibă încredere în medici și în recomandările acestora.

,,Suntem deja în pregătire pentru faza comunitară, în perioada imediat următoare care se va derula și ne vom îndrepta atenția atât către activitatea de vaccinare din aceste 4 centre principale, astfel încât să atragem un număr sporit de persoane care să se vaccineze. Avem deja programări făcute pentru zilele care urmează și un stoc asigurat de vaccin pentru cei programați. Am încrederea că numărul celor care vor dori să se vaccineze va crește necondiționat în perioada următoare dar e bine să știți că trebuie neapărat să se înscrie online în aplicație prima dată. Condiția minimală pentru ca ei să primească vaccinul este să se înscrie în platformă. Înscrierea se poate face în 4 feluri: înscrierea din propria voință, înscrierea prin anagajator, înscrierea prin medicul de familie și, nu în ultimul rând, vrem să înființăm un call center doar pentru cei care doresc să se înscrie pentru a fi vaccinați anti-COVID. Concomitent ne vom îndrepta atenția și către celelalte 9 centre de vaccinare din județ, în așa fel încât pe la jumătatea lunii ianuarie să putem începe și vaccinarea personalului din comunitar. Vom încerca să-i sprijinim pe cât se poate pe cei care vor să se vaccineze. Vrem să facem în așa fel încât oricine dorește să aibă posibilitatea să se înscrie pentru imunizare. În cazuri cu totul și cu totul speciale, putem imuniza și persoane care nu sunt înscrise în platformă”, a concluzionat directorul DSP Sălaj.