decembrie 5, 2025

Dovleacul, sanatate curata

imagine-articol_25868

Este un aliment cu multe fibre, putine calorii si grasimi, dar contine antioxidanti, luteina si substante nutritive importante. Semintele sunt bogate in fier, fosfor, zinc si magneziu. Dovleacul are multe avantaje de care trebuie sa profitam din plin. In dovleacul crud sunt prezente vitaminele A,B (B1,B2, B3, B5, B56, B9) C si E, plus fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu si zinc. Cel putin in acest sezon consumati in fiecare zi 100 de grame de dovleac crud si problemele carentelor de vitamine vor disparea. Se stie ca B-urile contribuie la cresterea metabolismului, rezistenta sistemului imunitar, reduce riscul aparitiei cancerului, iar vitamina A iti pastreaza o piele sanatoasa. Dincolo de acestea, dovleacul este delicios copt sau in placinta, dar poate fi folosit si in cosmetica, fiind un produs calmant pentru tenul iritant.