Noul Cod fiscal prevede ca persoanele fizice care detin cazane de fabricat palinca au obligatia inregistrarii acestora la organele vamale teritoriale si de a solicita, in momentul in care gospodaria individuala intentioneaza sa produca astfel de bautura, desigilarea instalatiei si stabilirea perioadei de functi- onare. Asta-i regula si comisarii de la Garda Financiara – Sectia Salaj verifica daca e respectata. In urma celor douasprezece controale efectuate in lunile noiembrie si decembrie, comisarii au depistat si nereguli. Astfel, in zona Sarmasag, Ioan P. prelucra cantitatea de 1000 de kilograme de borhot fara a solicita desigilarea instalatiei si fara a declara cantitatea de produse ce urmeaza a fi prelucrata si perioada de functionare, in vederea calcularii accizei. Pentru savarsirea acestor abateri Ioan P. a fost sanctionat cu amenda contra-ventionala in suma de 20.000 de lei. Chiar daca face si tine margele multe, e „scumpa” rau de tot palinca fabricata de proprietarul de cazane de la Sarmasag.